Festival Istarske malvazije u Brtonigli

Ingrid Palman, Doriano Labinjan i Keti Visintin (M. RIMANIĆ)
Ingrid Palman, Doriano Labinjan i Keti Visintin (M. RIMANIĆ)

Idući vikend, od 5. pa do 8. prosinca, u Brtonogli se održava 30. Festival istarske malvazije, najavio je na konferenciji za novinare Doriano Labinjan, načelnik Općine Brtonigla. Bit će to ujedno i prigoda da se osvrnemo na proteklih 30 godina i da se vidi koliko je u tom razdoblju malvazija uznapredovala, što se u ta tri desetljeća promijenilo i do kakve se kvalitete došlo, rekao je Labinjan.

Stoga, nastavio je, ove godine neće biti ocjenjivanje malvazije, ali će se zato vinarima ponuditi niz edukativnih stručnih programa kako bi se vidjelo kojim putem nastaviti s inovacijama, jer postignuta kvaliteta, kaže Labinjan, nije konačna i uvijek se može bolje. Zato će se pokazati što treba napraviti s malvazijom da bude što kvalitetnija. Budući da je to predbožićno vrijeme program će započeti u duhu nekadašnjeg Božićnog sajma u Brtonigli.

U bojama berbe i tradicije

Stoga će se u petak, 5. u 16.30 sati u budućem Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva održati izložba fotografija "U bojama berbe i tradicije 2014." Nakon toga kreće noćno pješačenje s bakljama, a oko 18 sati doći će Sveti Nikola. Nakon toga će se u prostorijama Zajednice Talijana održati zabavni program u kojem će nastupiti zborovi ZT u Brtonigli i Novoj Vasi, a dječju vrtić Kalimero izvest će predstavu "Pepeljuga.

Subota, 6. prozvana je edukacijskim danom, a predstavila ga je Ingrid Palman, direktorica Razvojne agencije Općine Brtonigla. Program će početi u 12.30 predstavljanjem 10 novih sorti vinove loze otpornih na bolesti, te četiri različita klona malvazije, naravno uz kratku degustaciju vina. Udruga poljoprivrednika Friuli Venezie Giulie Kmečka zveza predstavit će macerirane malvazije, a nakon njih će Hrvatski sommelier klub, zapravo sommelier Sandi Paris, održati usporednu degustaciju malvazija s četiri zemlje.

Od 16 sati Mario Staver s Veleučilišta u Rijeci, Poljoprivredni odjel Pore i Mirjana Herak Ćustić, sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta govorit će o degustaciji autohtonih kvasaca, zapravo o projektu "4 zemlje" koji se odnosi na istraživanje utjecaja četiri vrste tla na kvalitetu i senzorne karakteristike istarske malvazije.

"4 zemlje, kao jedinstvene lokacije"

Službeno otvorenje i proslava 30-te obljetnice Festivala istarske malvazije započet će u 17.15 sati kada će se dodijeliti nagrade najuspješnijim sudionicima foto-natječaja "U bojama berbe i tradicije 2014.", a u programu će sudjelovati i klapa Škoj. Nakon toga održat će se okrugli stol o razvoju projekta "4 zemlje, kao jedinstvene lokacije", a sudjelovat će Milan Antolović, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, Denis Ivošević, direktor istarske Turističke zajednice, enolozi Mario Staver, Mirjana Herak Ćustić i Iztok Klenar, sommelieri Franko Lukež i Emil Perdec, novinar Marino Voci, te Pier Paolo iz udruge Citta di vino i Frenc Fabec iz udruge Kmečka zveza.

Nakon okruglog stola program se nastavlja uz glazbu grupe Side effect i degustaciju vina po promotivnoj cijeni od 30 kuna po degustacijskoj čaši, budući daje 30 godina festivala, rekla je Palman. Dodajući kako će se u subotu i nedjelju održavati i sajam autohtonih proizvoda, tradicijskih jela i okusa domaće kuhinje.   

Godina za malvaziju i teran odlična  

U nedjelju, 7. prosinca u 11 sati iz Brtonigle starta drugo kolo zimske lige u trčanju, a oni koji ne žele trčati moći će do 18 sati degustirati vina, uz glazbu grupe New melody. Ponedjeljak, 8. je dan otvorenih vrata vinskih podruma u Brtonigli, kada će se moći kušati vina podruma: Capo, Cattunar, F&F Ravalicio, Veralda, Novacco, Vinerino i Reale. U 30. festival istarske malvazije u Brtonogli uključili su se i domaći ugostitelji, pa će gosti festivala u konobama Astarea, Korgan i Food&Wine Prizimia by San Rocco imati prilike kušati prigodni menu "4 zemlje-4 vina-4 jela".

Keti Visintin iz Vina Veralda dodala je kako su ove godine, koja klimatski nije bila naklonjena vinogradarima, malvazija i teran odlični, dok druge sorte, poput muškata i chardonaya nisu ispunile očekivanja vinara, ali u svakom slučaju na 30. Festivalu istarske malvazije u Brtonigli gosti će moći uživati u odličnim vinima ovog kraja, poručila je Visintin. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter