Festival ipak ne otvara predsjednica - u Arenu dolazi premijer?

(Arhiva GI / D.ŠTIFANIĆ)
(Arhiva GI / D.ŠTIFANIĆ)

Stvari su se zakomplicirale. Ne puno, ali dovoljno da se podgriju nagađanja o novom odmjeravanju snaga političkih protivnika i njihove borbe za medijski prostor u predizbornoj godini. Sve do četvrtka, naime, prema službenom protokolu i već zgotovljenom scenariju, 62. izdanje Pulskog filmskog festivala, uz tradicionalan izravan televizijski prijenos na HTV-u, trebala je u subotu oko 22 sata u pulskom amfiteatru otvoriti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović.

No, kako smo u četvrtak neslužbeno saznali iz pouzdanih izvora, predsjednica neće doći u Pulu; u amfiteatru će je zamijeniti osobni izaslanik, filmski producent Branko Lustig, a novost je da će svečanosti otvorenja u Areni prisustvovati premijer Zoran Milanović, s čijim se imenom do jučer nije baratalo u protokolu.

Prema tim informacijama, što je s obzirom na njegovu funkciju i razumljivo, premijer neće službeno otvoriti festival, već najvjerojatnije ministar kulture Berislav Šipuš ili, pak, izaslanik predsjednice Branko Lustig, što je manje izgledno.

Inače, subotnju svečanost otvorenja festivala vodit će, po prvi put u Areni u dugoj voditeljskoj karijeri, Oliver Mlakar, a prije proglašenja 62. Pule otvorenom, prvo će himnu otpjevati Đani Stipaničev, uz klavirsku pratnju Matea Žmaka, a zatim će kratke govore održati ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović te u ime Umjetničkog savjeta 62. Pule Hrvoje Pukšec.

Nakon toga prikazat će se kratki, restaurirani 12-minutni film o pulskom festivalu 1955. godine, a zatim slijede govori izaslanika predsjednice, ministra kulture te čin otvorenja. Ukoliko, što je također moguće, protokol ne doživi nove personalne promjene.

Vatromet oko 22 sata

Mimo dvorskih kombinacija tko će otvoriti festival, tko će biti pristupan, a tko izostati sa službenog otvorenja festivala u Areni, publiku (Puljane, goste, djecu) daleko najviše zanima vatromet koji bi, prema protokolu, nakon 40-minutnog protokola, trebao početi u subotu u 22.10 sati.

Ulaznice za projekciju filmova u Areni već se nekoliko dana prodaju na glavnom infopunktu na Korzu, a osim te lokacije, ulaznice će se svakog festivalskog dana moći kupovati i ispred amfiteatra. Cijena ulaznice za jednu večer s dvije projekcije iznosi 25 kuna (za svaku večer). Komplet ulaznica za sve večeri iznosi 150 kuna; za studente 50, a za umirovljenike 30 kuna. Djeca do pet godina starosti imaju slobodan ulaz za sve filmske večeri u Areni.

Za sve projekcije na drugim lokacijama (Kino Valli, INK, Sveta srca) ulaz je slobodan. Ulaznice se mogu rezervirati putem elektroničke pošte [email protected] najkasnije do ponoći tekućeg dana za sljedeću filmsku večer. Rezervirane ulaznice mogu se kupiti na festivalskom info punktu na Giardinima od 9 do 21 sat ili ispred Arene od 18 do 21 sat. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter