Festival Indirekt: Glazba, likovnost i književnost

Francesca Rolandi
Francesca Rolandi

Knjiga, more, glazba i umjetnost dio su ovogodišnjeg festivala Indirekt u Umagu. Ovogodišnje izdanje će se održati 17. i 18. lipnja, a književni dio programa pod pokroviteljstvom Gradske knjižnice Umag održat će u šumi Velog Jože. Sudionici književnog dijela su Ivan Jozić, Darko Šeparović, Andrija Škare, Dragan Vuković i Francesca Rolandi.

Zanimljivi rukopisi

"Muška svinja (i dvadeset očajno ljubavnih)", prvijenac Ivana Jozića, sačinjen je od žena i muškaraca koji putuju i traže ljubav. Jozićev svijet sačinjen je od humora, neobičnih života te nepresušnom polarizacijom odnosa između muškaraca i žena. Upravo je humor nit koja povezuje priče u knjizi – on za Jozića otključava i suvremeno društvo kao i nas koji u njemu živimo.

Darko Šeparović iz Vele Luke, diplomirani je arhitekt koji piše poeziju i prozu, a njegov rukopis "Autopilot" objavljen je prošle godine. Šeparović, koji inače posjeduje dozvolu za voditelja brodice, u pisanje se upustio kako kaže pomalo kasno, no nije mu dugo trebalo da pronađe vlastiti rukopis.

Andrija Škare nije strano ime posjetiteljima Indirekta, ali ni hrvatskoj književnoj sceni. Javnost ga je već upoznala kroz ostvarenja poput "Zbornik eventualizma – Nagni se kroz prozor", "S više mlijeka, molim" te "Život svijeta koji će doći", a umaškoj će publici u sklopu Indirekta predstaviti i svoju netom objavljenu zbirku priča "Slušaj me". Zaljubljenik u pop glazbu i književnost iskoristio je njihovo sjecište pišući kolumne o pjesmama koje tematiziraju književnost. Škare pokazuje što pop pjesme dobivaju od književnosti, a koji se novi slojevi tumačenja otkrivaju u književnim djelima pomoću pop pjesama koje se na njih referiraju. Dragan Vuković, rodom iz Banja Luke, svoje je prve korake odradio na raznim radijima diljem Srbije, a urednik je i voditelj glazbene emisije "Anatomija Zvuka" na BH radiju 1. Početkom ove godine objavio je knjigu "Enciklopedija domaćih duo bendova" u sklopu izdanja "Da se ne zaboravi". U Umag dovodi i putujuću izložbu 64 naslovnice fanzina (regionalnih, europskih i svjetskih).

Bogat art dio

Jedina dama književnih večeri Indirekta dolazi iz ovogodišnje zemlje partnera – Italije. Francesca Rolandi doktorirala je slavistiku na Sveučilištu u Torinu, s fokusom na utjecaj talijanske kulture u Jugoslaviji. Svojim gostovanjem Rolandi će posjetiteljima otvoriti 'Pandorinu kutiju' talijansko-hrvatske kulturalne povezanosti, ali i opisati procese koje je proživljavala jugoslavenska kultura u doticaju s talijanskom, te kako je između ostalog, šoping u Trstu postao kolokvijalno i kulturološki specifičan termin.

U glazbenom dijelu festivala nastupaju Žen, Izae, The Black Room, Halftones, Middlemist Red, Karmakoma, FúGú Mango, ROLO, A Good Mistake, Alex Kelman, Brothers in Law, Comaneci i Trees of Maine. Trees of Maine je prvotno zamišljen kao side projekt, ime se pretvorilo u singer songwriter točku iza koje stoji Valdet Luboteni, inače član grupe The Orange Strips. Tijekom protekle dvije godine, pod tim je imenom nastupao po Europi, a debitantski album (kao i njegov nasljednik) bit će izdani 2016. godine. U Umag dolazi u pratnji bubnja i klavira, na kojima će ga pratiti Goran Nalić i Vedran Gergorić također iz The Orange Stripsa, dok je ostatak benda (Goran Brezac i Borjan Batagelj) sada već sastavni dio Indirekt tima.

Svake godine Indirekt nudi i bogat art dio gdje su svojim muralima na gradskim fasadama vrhunski umjetnici poput Stipana Tadića i Mirona Milića već "počastili" grad, a ove godine dolaze Eugen Varzić, Sebastijan Dračić, Klara Rusan KLARXY, Jan Sedmak i Merlo de Graia. Posebno se izdvaja izložba radova umjetnika, koja će se u Muzeju Grada Umaga otvoriti 16. lipnja, a moći će se pogledati sve do 16. srpnja.

Tu su razne radionice za sve posjetitelje, gdje je LAPO LAPO street art kolektiv zadužen za likovnu i umjetničku inspiraciju, a osim toga posjetitelji se mogu baviti i audioprodukcijom, audiovideo montažom, debatirati o glazbi danas i nekad ili možda u cik zore sklapati rime sa Šumskim pjesnicima. (Priredila V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter