Festival fantasticne književnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jubilarni deseti Festival fantasticne književnosti otvoren je u pazinskom Kaštelu. Prvi je dan dvodnevnog festivala bio rezerviran za književnu vecer na kojoj je predstavljena aktualna književna produkcija znanstvene fantastike i fantasyja s podrucja Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Kratkim i dinamicnim blic razgovorima moderator Davor Šišovic uspio je u dvoipolsatnoj veceri porazgovarati s cak 14 autora koji su bili literarno plodni u posljednjih godinu dana.

Vecer je otvorio spisateljski par Natalija Grgorinic i Ognjen Raden (inace vlasnici književnog svratišta u Ližnjanu) koji su zbirku ZF pjesama "Poljubac žene-vješalice" napisali zajednicki što se službeno naziva kolaboracijsko autorstvo. Mihaela Marija Perkovic predstavila je 16. sferakonsku zbirku "Lakuna", a Goran Skrobonja zbirku "Apokalipsa juce, danas, sutra" u kojoj se tematizira postapokalipticni svijet.

Alegoricni SF roman "Medulinvazija" u kojem se odlagalište Kaštijun predstavlja kao izvorište apokalipse prezentirao je autor Saša Šebelic iz Medulina. Branko Lucic predstavio je knjigu "Covjek koji je pao s neba" koju je napisao prije deset godinu, ali objavio tek nedavno, a radi se o posjeti barona Minhausena Lindaru.

Aleksandar Žiljak je predstavio zbirku fantasy prica "Božja vucica", a Adrijan Sarajlija alternativnopovijesnu pricu o povijesti Jugoslavije "Manufaktura G". O ze-konskoj zbirci "Posljednja bosanska kraljica" sastavljenoj od pseudohistorijskih prica te o vlastitom antiutopijskom romanu "Društvo tragaca" govorio je Adnadin Jašarevic, a Jovan Ristic o zbirki prica "Godine u magli" koja je okarakterizirana kao urbana fantastika s horor tonovima.

Zoran Krušvar je predstavio rijecku zbirku "Laboratorij fantastike 2", Mirko Grdinic istrakonsku zbirku "Deseti krug", a Senada Zatagic knjigu "Katarinino ogledalo". Danijel Bogdanovic se predstavio sa prvijencem koji bi tek trebao izaci iz tiska - "Najveca igra u svemiru i šire", a na samom je kraju projiciran strip "Družina Dardaneli" Pavle Zelica. (A. DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter