Festival eksperimentalne i improvizirane glazbe


Od danas do subote u Puli - u Dnevnom boravku Rojca, Srpskom kulturnom centru i Domu hrvatskih branitelja - održat će se osmi festival eksperimentalne i improvizirane glazbe Audioart.

Audioart festival povezuje umjetnike koji stvaraju u području eksperimentalne i improvizirane glazbe, audiovizualnih instalacija i performansa, soundarta i field recordinga, a organizira ga udruga Kulturban. Umjetnički voditelj je poznati pulski glazbenik Alen Sinkauz. Audioart festival počeo je 2010. zahvaljujući prijateljstvu s Marekom Choloniewskim koji je osnovao Audio Art Festival u Krakowu ranih devedesetih.

Specifični zvukovni ekosistem

Ovogodišnji festivalski program počinje večeras u 21 sat u Dnevnom boravku Rojca gdje će Martin Bricelj Baraga i Matt Spendlove predstaviti zvučnu instalaciju nazvanu "Dental Metal". To je rad koji koristi jednostavne predmete poput četkica za zube i piezo mikrofone za kreiranje monumentalnog hommagea dark ambient glazbi. U performansu se upotrebljava instalacija kao glavni instrument, kao i dodana real time manipulacija zvuka te stroboskop i dim mašina.

Sutra se program seli u Srpski kulturni centar u Istri na adresi Maksimijanova 12 u Puli gdje će u 20 sati umjetnica Bojana Petković predstaviti rad "Swamp Orchestra". Radi se o zvučnoj instalaciji koja stvara specifični zvukovni ekosistem i istražuje područje prirodnog i umjetnog, a sastoji se od 16 zvučnih modula osjetljivih na svjetlo.

Također, sutra navečer u 21.30 u Domu hrvatskih branitelja održat će se mono melodrama "Der Achte Tag (oder auf der Suche nach der weissen Zeit)" / "(Osmi dan (ili u traženju bijele vječnosti))". Autor glazbe i teksta je Silvio Foretić, recitator/glumac je Vilim Matula, zvučnu režiju i produkciju potpisuje Višeslav Laboš. Kako objašnjava Foretić, u djelu, glavni junak (očito neki skladatelj), prepričava svoj životni put, pri čemu pojedine postaje njegova umjetničkog razvoja odgovaraju razvojnim etapama novije glazbe, tako da čitava stvar, pogotovo prvi dio, predstavlja humoristično-satirični pregled novije glazbene povijesti. U drugom se dijelu pripovjedač sve više gubi u pseudoznanstvenim, nadrealističnim pa i suludim meditacijama.

Apstraktni glazbeni izričaj

U 23 sata na redu je koncert Andree Belfija, talijanskog bubnjara i skladatelja s berlinskom adresom. Njegov se glazbeni izričaj temelji na vještom miješanju akustike i elektronike. Belfijeva glazba pulsira u istraživanju dubokih i noćnih prostora i atmosfera kroz nedvojbeni utjecaj instrumentalnog post rocka, duba i eksperimentalnih skladatelja

U petak u 21.30 u Domu hrvatskih branitelja audiovizualnim performansom - vizualizacijom za osciloskop predstavit će se poznati hrvatski umjetnik Ivan Marušić Klif, nakon čega u 22.30 slijedi koncert austrijskog Zsamma kojeg čine Maja Osojnik - vokal, live sampling, DJ-CD player, lo-fi elektronika, Patrick Wurzwallner – bubnjevi, Christina Bauer – oblikovanje zvuka.

Zadnji dan, u subotu, festival se vraća u 21 sat u Dnevni boravak Rojca gdje će Hrvoje Pelicarić predstaviti zvučnu instalaciju "Smanjena točka protoka". To je osmokanalna prostorno-zvučna instalacija koja se sastoji se od sfere za glavu slušatelja opremljene minijaturnim višekanalnim zvučnim sistemom. Unutrašnji okoliš konstruiran je od isključivo zvučnog materijala, reproduciranog u kontroliranim uvjetima sfere, dok su ostali podražaji svedeni na minimum.

Zadnja točka festivala održat će se u subotu u 22 sata u dvorištu Rojca gdje će koncert održati Tomaž Grom, Alfonso Santimone i projekt Foreigners Everywhere. Grom je kontrabasist i skladatelj, jedan od najaktivnijih improvizatora na slovenskoj sceni te dolazi u Pulu kako bi predstavio solo koncert za kontrabas i elektroniku. Služi se konvencionalnim i nekonvencionalnim tehnikama sviranja, uvijek u potrazi za apstraktnim glazbenim izričajem na rubu suvremene glazbe i jazza. Santimone je beskompromisni talijanski pijanist i skladatelj, improvizator koji dugogodišnju karijeru gradi u kombinacijama s istaknutim glazbenicima diljem svijeta, a u Pulu stiže kako bi s publikom podijelio svoju vještinu i muzikalnost uz korištenje digitalne manipulacije zvuka. Foreigners Everywhere je pak audiovizualni dub projekt kolektiva BukaNoise i čine ga Matko Banković i Marko Vojnić.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Pula, Istarska Županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko društvo skladatelja, Austrijski kulturni forum, Multimedijalni institut MAMA, Srpski kulturni centar u Istri, Savez udruga Rojca, Dnevni boravak Rojca i Audiolab.

Ulaz na sva događanja je besplatan. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter