Festival dječje knjige posvećen zvuku

Pulski Circolo i ove će godine ugostiti Monte Librić (N. LAZAREVIĆ)
Pulski Circolo i ove će godine ugostiti Monte Librić (N. LAZAREVIĆ)

Ovogodišnji, deveti po redu festival dječje knjige Monte Librić održat će se u pulskoj Zajednici Talijana - Circolo od 19. do 24.  travnja.

- Lani smo knjigu spojili s kretanjem, knjiga je bila pandan pokretu, postala je tako dio gibanja koje je neosporni dio svega što nas okružuje. Ove godine knjiga će biti nedjeljivi dio zvukovnog svijeta koji ne samo da nas okružuje, već je duboko prisutan u nama već od samog rođenja. Bez obzira na sva stručna obrazloženja vezana uz pojam zvuka nekako urođeno i sasvim prirodno možemo u prvi mah utvrditi da zvuk itekako ima veze s knjigom, odnosno s književnošću. Pokazat ćemo kako književnost kao pisani medij nikada nije bila nijemi medij, a upravo je sinkronizacija riječi i zvuka jedno od najvažnijih spojeva u doživljajnom smislu pročitanog teksta. Stoga će programski cilj Monte Librića 2016. biti usmjeren prema zvuku kao audio poticaju doživljavanja teksta, navedeno je u najavi ovogodišnjeg izdanja.

U dječjem svijetu zvukovi formiraju govor i jezik, stoga i pisci dječjih knjiga nerijetko koriste stilske figure koje stvaraju zvukovni ugođaj da bi priča bila što bliža zbiljnosti. Deveti Monte Librić svojom temom ZvukBook uputit će upravo na snažne kreativne potencije zvuka kao izražajnog sredstva.

Ilustracija koja će obilježiti 9. Monte Librić autorsko je djelo Tomislava Tomića. Na ovogodišnju temu festivala ZvukBook autor odgovara zapetljanim trubama u literarnom prostoru. Ilustracijom dominira truba kao ekvivalent ljudskom uhu, kao Eustahijeva tuba, čije vibracije prenose doživljajne mogućnosti teksta pa time postaju i njegov nedjeljivi dio.

Tomislav Tomić, naš je renomirani ilustrator koji je do sada objavio ilustracije u mnogim knjigama, udžbenicima, slikovnicama i izradio mnoge naslovnice za knjige. Surađuje s brojnim izdavačima u Hrvatskoj i inozemstvu, a ističe se i kao autor ilustracije na koncept "Živa voda pripovijeda" za predstavljanje Hrvatske kao zemlje gosta na poznatom Sajmu dječje knjige u Bologni 2015. godine. Ovaj autor slovi i za jednog od najposuđivanijih ilustratora u knjižnicama prema podacima koje je svojevremeno obradila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter