Festival bošnjacke kulture u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklog je vikenda u velikoj dvorani Doma hrvatskih branitelja u Puli održana završna svecanost 6. festivala bošnjacke kulture u Istri, u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI). Prepuna dvorana posjetitelja, ukljucujuci uzvanike iz gradskih i županijskih vlasti te predstavnike drugih nacionalnih manjina, imala je priliku cuti bošnjacke pjesme i ples te kušati njihove specijalitete.

Svecanost je otvorio Igor Muratagic recitiranjem stihova pjesme "Una", rahmetli Saliha Agica, idejnog vode prezentacije bošnjacke kuhinje BiH, dok je u uvodnom govoru Senad Pršic, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre i Hrvatske, istaknuo da se usprkos teškoj gospodarskoj situaciji i dalje djeluje u cilju ocuvanja tradicije bošnjackih obicaja i prepoznatljivosti.



Naglasak je bio na pripremanju bosanskohercegovackih specijaliteta, za što se pobrinulo 18 kuharica i jedan kuhar, koji su se u finalnu vecer plasirali izlucnim natjecanjima u svojim ograncima. Nadmetali su se u cetiri kategorije pa je troclani strucni žiri tako ocjenjivao tko je spravio najbolja kuhana jela, burek, pite i slastice. Najboljim kuhanim jelom proglašeno je ono Asime Kešetovic, predstavnice Labina i Kršana, koja je "za zrno soli" bila uspješnija od Ramize Vugdalic i Velide Ganic. Najbolji burek djelo je Hamšije Cvolic iz Rovinja, iza koje su se plasirale Tatjana Muratagic i Elmasa Kavgic, dok najbolju pitu radi Dina Mujic, predstavnica Labina i Kršana, ispred Indire Mešic i Šefike Mujkic. Najbolju slasticu je pak spravila Puljanka Zibu Bešic, koja je nadmašila Medinu Sejfo i Mersihu Zahirovic. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter