Festival bošnjačke kulture: Od sevdalinki do tufahija

Uvijek rado viđeni gosti na trgovima diljem Istre (M. ANGELINI)
Uvijek rado viđeni gosti na trgovima diljem Istre (M. ANGELINI)

Završna svečanost Festivala bošnjačke kulture u Istri, u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, održat će se u petak u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja. Pokrovitelji manifestacije su, kako je rečeno na današnjem predstavljanju događaja, Istarska županija i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

- Nakon festivala diljem Istre vraćamo se na završnu svečanost u Pulu, u Dom hrvatskih branitelja, gdje je prije deset godina sve i započelo, i to iz ideje i želje da se predstavimo sugrađanima, međusobno bolje upoznamo, ali i njegujemo i jačamo naš identitet, kroz kulturu, tradiciju i običaje koje želimo prenijeti i na mlađe naraštaje, rekao je Senad Pršić, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka.

Kazao je da ovim festivalom nastoje pokazati domaćem stanovništvu svoje specifičnosti - od pjesme i plesa pa sve do kulinarskih specijaliteta, a predstavljanja su tijekom ljeta na gradskim trgovima posebno zanimljiva bila i turistima koji su se primjerice rado uključivali u plesanje kola ili kupovali CD-e s bošnjačkom narodnom glazbom.

Kako je naveo, prema službenom popisu stanovništva u Istri trenutno živi oko 6.500 tisuća istarskih Bošnjaka, no procjena je da ih ima oko deset tisuća.

- Jačanje identiteta jamči nam ravnopravnost i kvalitetniju integraciju u društvo u kojem živimo, u suprotnome dolazi do diskriminacije, a potom i do asimilacije ili pak getoizacije te slabljenja nacionalnog identiteta, naveo je Pršić. Tajnica Mirela Čaušević rekla je da će u sklopu završne svečanosti nastupiti Ibrica Jusić, Jasmina Makota i Andrej Pezić sa sevdalinkama, Buzetski biseri, Kršanski ljiljani, Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo Vodnjan te KUD Vodnjan, zatim Đulistan iz Labina, Denis Šehić na harmonici te Estrada bend. Također, održat će se i promocija poeme "Hava majka Prijedorčanka" Admira Muhića, a u sklopu manifestacije će se, kao i inače, održati i degustacija bošnjačkih specijaliteta. Dodajmo da je ulaz za sve besplatan. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter