Festival Boombarstic: Crteži krase gradsku jezgru


Članovi pariškog kolektiva Jeanspezial su u suradnji s učenicima vodnjanske Osnovne škole ukrasili i tribinu malog školskog igrališta. Fasadu škole krase naivni motivi koji podsjećaju na sličice, a na bočnoj fasadi inspirirani već postojećom slikom Mate Parlova pariški su umjetnici naslikali nadrealne boksače u gardu

Festival Boombarstick u Vodnjanu ove će godine biti održan od 9. do 13. srpnja, a kao uvod u festivalska zbivanja poslužila je umjetnička intervencija na stražnjoj i bočnoj fasadi vodnjanske Osnovne škole. Tog su se zadatka prihvatili članovi pariškog kolektiva Jeanspezial koji su u suradnji s učenicima ukrasili i tribinu malog školskog igrališta. Ekipa iz Jeanspeziala ukrasila je tako prošlog tjedna fasadu škole s naivnim motivima koji podsjećaju na sličice, a na bočnoj fasadi inspirirani već postojećom slikom Mate Parlova naslikali su nadrealne boksače u gardu.

- Mislili smo, budući da se radi o školi, da bi Jeanspezial kao izvorni nadrealni wallpainting začinjen sočno-grubim dodirom bio najbolja opcija. Kao bizarni "priručnik" našoj djeci ili vrsta smiješnog putovanja sa svim bojama i oblicima znanja. U svakom slučaju, bitno je da će se djeci svidjeti, kao i svima u gradu, kaže organizatorica festivala Klara Mršić.

Ona dodaje i da je nulta edicija festivala koja je održana lani bila domaćinom svjetski poznatim lokalnim kao i stranim umjetnicima i glazbenicima kojima je cilj bio oživjeti starogradsku jezgru grada. Festival ciljano želi dokazati, ne samo da jedan gradić kao Vodnjan može organizirati kreativni događaj takvog sadržaja i obujma, već da su istarska i europska kultura duboko isprepletene te da se obostrano obogaćuju.

Boombarstick će živjeti od umjetničkih događaja, muzičkih trenutaka te radionica osmišljenih na način da se uključe i lokalni umjetnici te sami mještani. Ujedno, biti će predstavljeni i svi lokalni specijaliteti i obrtnički proizvodi. Ovogodišnji festival posvećen je Željezničkoj ulici koja je već sama po sebi prelijepa i idealna za popodnevne šetnje, a ujedno i vodi prema željezničkoj stanici te će cilj festivala biti usavršiti ju umjetničkim intervencijama. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter