Festival antike: Pula kao u doba Rimljana

Hedonistički kutak na Forumu za Puljane i goste (A. KANCELAR)
Hedonistički kutak na Forumu za Puljane i goste (A. KANCELAR)

Nastupom članova Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta koji su izveli posebni antički ples, uz glazbenu pratnju Musigenae ansambla, večeras je na pulskom Forumu počeo 12. festival antike - Pula Superiorvm. Nakon njih nastupao je zbor Rondo Histriae koji je izveo nekoliko antičkih skladbi, a za kraj večernjeg programa pobrinula se glumačka skupina Go-Go Wrighters s komičnom predstavom "ANTIKAzalište", na radost domaćih i inozemnih gostiju kojih je ove godine bilo znatno više.

Festival antike na Forumu počeo je već u popodnevnim satima kada su Puljani i njihovi gosti mogli kušati delicije pripremljene po antičkim receptima, doznati nešto više o starim zanatima, a najmlađe su zabavljali ulični zabavljači. Upravo su djeca najviše uživala u današnjem programu, a njihov su interes najviše plijenile igračke - replike rimskih štitova i mačeva. Oni malo stariji uživali su u glazbenom i dramskom programu, ali i u neodoljivim mirisima i okusima koji su pristizali s obližnjih štandova s hranom te sa zavišću gledali kako je u rimsko doba izgledao hedonistički kutak. Brojne su posjetitelje pozdravili Sanja Cinkopan Korotaj iz Turističke zajednice Pule, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Glavna atrakcija festivala bit će impresivne borbe gladijatora u Areni koje će se održati u subotu s početkom u 19.45 sati, a manji dio njihovog programa predstavljen je i večeras na Forumu. Uz goste iz Mađarske – tradicionalni borilački klub Collegium Gladiatorium, prvi će se put publici predstaviti pulska gladijatorska škola Spectacula Gladiatoria koju su osnovali Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica grada Pule i Javna ustanova Pula sport. (Boris VINCEK; snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter