Festigia u novom ruhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska Festigia
Godina berbe: 2011.
Proizvodac: Vina Laguna
Lokacija: Porec, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: tjestenina s vongolama na bijelo
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 79 kuna (Konzum)

Ovu godinu istarsku vinsku scenu obilježilo je stvaranje novog vinskog brenda Vina Laguna, koji je nastao udruživanjem tri vinarije s istarskog podrucja koje posluju pod okriljem koncerna Agrokor - Istravino s podrumom u Brtonigli, Vinarija Novigrad s podrumom u Novigradu te porecka Agrolaguna.

Krajem prošle godine predstavljena je bazna linija Laguna vina, koja je imala izvrstan odjek medu ljubiteljima vina iako je dosta vinoljubaca na vrlo rani izlazak na tržište tih baznih vina gledao s dozom opreza. Naime, svatko tko ih je probao složio se da je omjer cijene i kvalitete jako dobar.

U prolaznost tih vina uvjerio sam se i na sajmu u Dusseldorfu, gdje su predstavljena i možda jedina iz Hrvatske imaju šanse da se cijenom nadmecu sa slicnim vinima iz Italije, Francuske itd. Viša linija Vina Laguna je i dalje Festigia, koja je u doživjela redizajn te izlazi u dvije varijante: kao bazna Malvazija Festigia te kao Malvazija Festigia Reserva, što je možda malo nesretno-nespretan izraz za vino koje je iz berbe 2011., a vecina vinoljubaca zna da u vinskom pojmovniku Reserva predstavlja nešto što je odležano.

Premijerno sam ga kušao neki dan na dodjeli AZRRI-jevih nagrada u hotelu Monte Mulini i moram priznati da mi se dopalo i jako me podsjeca na izvrsnu 2009. berbu. Grožde za ovu malvaziju dolazi s jako lijepih položaja Kaligarici pokraj Funtane iz novoga vinograda koji je saden 2006. na istarskoj crvenici, nadmorska visina je oko 50 metara, položaji su okrenuti jug-jugozapad, a na njega pazi izvrsna enološka ekipa predvodena Miroslavom Latalom i legendarnim Antom Gavranicem.

Berba je bila pocetkom rujna 2011., grožde je prošlo hladnu maceraciju od 12 sati, uslijedila je maceracija u inoksu i onda odležavanje na vlastitim kvascima šest mjeseci, pa još dva mjeseca u boci prije izlaska na tržište.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju sa zelenkastim odsjajem, kristalno je bistro i djelomicno gusto prema gustome. Intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin, ugodan, ima lijepe note agruma kao što su naranca i grejp, tako tipicne za istarsku crvenicu, ali i tipicnu notu cvijeta bagrema, pa još malo breskve, miris je po kompleksnosti djelomicno bogat.

Na nosu je suho, djelomicno toplo cak prema toplome i još uvijek djelomicno mekano jer mu ipak treba još malo vremena. S druge strane vino je svježe i ugodno mineralno te ukusno. Punog je tijela, mislim da je uravnoteženo iako još malo meka strana prevaguje. Vino je u ustima intenzivno i trajno, fine kakvoce te harmonicno i spremno za piti.


Podijeli: Facebook Twiter