Fešta u Šijanskoj šumi okupila veliki broj Puljana

Na fažol s kobasicama čekalo se još od podneva
Na fažol s kobasicama čekalo se još od podneva

Mirisi ciklama i slatke šećerne vate, pomiješani s mirisima roštilja i fažola, danas su u Šijansku šumu, na gradsku proslavu Međunarodnog praznika rada, privukli mnoštvo Puljana, ali i njihovih gostiju. Roditelji s djecom, mladi i oni treće životne dobi svi su se od ranog jutra upućivali onamo - neki automobilima, neki besplatnim autobusima, a neki vlakićem koji je putnike prevozio od Mercatora do centralne poljane.

"Šijanskoj je šumi vraćen sjaj", bio je jedan od komentara naše sugovornice i imala je pravo - puno ljudi, prigodni sadržaji u kojima je svatko mogao pronaći nešto za sebe… I, naravno, nezaobilazan fažol koji se umjesto u 13 sati počeo dijeliti već u podne, s obzirom da su mnogi već tada stali u red za svoju porciju. A podijelilo se, kako smo doznali od kuharske ekipe Rock Caffea, koja već tradicionalno za ovu feštu priprema fažol s kobasicama i suhim mesom, oko dvije i pol tisuće porcija. Kuhati su ga, kako su nam rekli, počeli još u šest ujutro, a skuhano je oko 550 litara. Uz tanjur graha dijelio se i kruh te bočice vode, koje je osigurala Puljanka. Prve porcije podijelili su, kako to inače biva, djelatnici Grada Pule i Županije.

Fažol je, doznali smo od radnika Viadukta, bio odličan. Na naš upit zašto ne rade na rotoru već se zabavljaju u Šijani rekli su nam da su samo došli na marendu te da će uskoro početi raditi i dan i noć.

Svake godine s djecom, Sarom i Danijelom, do Šijane dođe i mama Jasmina. "Ovdje nam je prekrasno i mogu reći da je doista sve dobro organizirano, ima puno zabave za najmlađe, voze besplatni autobusi, vlakić, uglavnom, divno mjesto za provesti dio dana", rekla nam je ona.

Do Šijanske šume stigle su i Daša i Gala, i to iz Škofije Loke. U Puli su na odmoru i u Šijani su na proslavi Praznika rada već treći put. Glavni je "krivac" za to Gala, koja je velika obožavateljica mažoretkinja i ne prepušta priliku pogledati nastup pulskih cura.

U Šijanskoj šumi bio je danas i cilj 43. pulske biciklijade. Najsretnijeg sudionika, Marija iz Pule, kojeg su izvukle mažoretkinje, pulski je gradonačelnik Boris Miletić nagradio dječjim biciklom. Kako je naveo Miletić, drago mu je da je u Šijanu došlo puno ljudi budući da je, u suradnji s Javnom ustanovom Naturom Histricom, dosta uloženo u njeno uređenje.

Dodajmo i to da su poslijepodnevni sati u Šijani rezervirani za ples - u sklopu manifestacije "Pula pleše" posjetiteljima se predstavljaju pulske grupe AB Original, Plesni studio Stellium, plesni Centar Studio i studio Seans&Dance, dok se do kasnih večernjih sati svi mogu zabavljati uz High Life Band. (B. PETROVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter