Fešta tradicionalne kuhinje i trkačkog duga

S prošlogodišnje manifestacije (M. MIJOŠEK)
S prošlogodišnje manifestacije (M. MIJOŠEK)

Na Uskrsni ponedjeljak šestu godinu za redom na stanciji Buršičć u Vodnjanu održava se gastronomska i zabavna manifestacija "Vodnjanska špaleta". Kao i ranijih godina očekuju se brojni gosti koji će uživati u tradicionalnim, pa i zaboravljenim uskrsnim jelima, poput špalete, šparuga, jaja, pinci, od 12 do 20 sati.

Program je danas na stanciji predstavio poznati istarski pršutar Milan Buršić, kćer mu Michela Buršić Lisjak, direktorica Turističke zajednice Vodnjan Morena Smoljan Makragić te Erik Lukšić koji je najavio trku "Špaleta run" u sklopu iste manifestacije, a iz ciklusa "Teći, isti, piti".

- Već šest lita rastemo i iz godine u godinu povećava se broj ljudi. Ta špaleta bila je zaboravljena, naši unuki nisu ni znali ča je to. Za razliku od pršuta, špaleta se okreće na domaćem ulju, a pripremat ćemo je na više načina, rekao je Buršić. Kako je najavljeno, bit će to zabava za cijelu obitelj i za sva čula.

- Za djecu smo pripremili razne radionice i igraonice od 14 do 16 sati, tako da roditelji mogu malo odahnuti. Farbat će se jaja, igrati razne igre poput vožnje u karijoli i slično. U 16 sati imat ćemo radionicu istarske čokolade za male i velike, uskrsnih jaja, demonstrirat će se izrada pinci. Zabavni program s više muzike slijedi predvečer, a gosta iznenađenja, koji dolazi oko 17 sati, neću vam otkriti, rekla je Buršić Lisjak.

Novost manifestacije, rekla je Smoljan Makragić, je turnir u pljočkanju po starinski. Počinje u 14 sati, a sudionici se mogu prijaviti i na sam dan "Vodnjanske špalete".

- Održavat će se i sajam autohtonih proizvoda, konje će na stanciju dovesti članovi konjičkog kluba iz Galižane, nastupat će i KUD Vodnjan. Nakon prošle godine, kada je zapravo bila probna, ove će godine održati i trka "Špaleta Run" u sklopu manifestacije "Teći, isti, piti", najavila je Smoljan Makragić.

Za ovu je godinu, naveo je Lukšić, pripremljena nova trasa kroz tri maslinika. Riječ je o kružnoj stazi, a na kojoj će se trčati dva kruga. Program trke počinje u podne, a start je u 12.30.

- Prijave su moguće i u ponedjeljak, i to na licu mjesta, pojedinačno za ozbiljnije trkače na stazi od 8 kilometara, i štafetnu trku za rekreativce u kojoj dvoje trkača trče po jedan krug staze od četiri kilometara. Spremljene su bogate nagrade, a svaki sudionik dobiva amforu s maslinovim uljem i šparugama. Kotizacija je 50 kuna, u što je uključen i menu, rekao je Lukšić. Prvo plasirani dobivaju nagrade poput majice, kape i poklon-paketa. U 12.15 sati trčat će se i mini utrka za djecu kroz maslinik.

Svi kupci bona za menu sudjeluju u tomboli, najavila je Smoljan Makragić, a glavna je nagrada, naravno, špaleta!

Kao i lani, supružnici Darinka i Milan Buršić još će mjesec dana nakon Uskrsa na svom domaćinstvu nuditi gostima tradicionalne proljetne delicije. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter