Fešta svetog Pelagija uz četiri glazbene pozornice

(R. SELAN)
(R. SELAN)

Novigrađani će i ove godine višednevnom Feštom svetog Pelagija obilježiti Dan grada i mjesnog sveca zaštitnika. Od 24. do 28. kolovoza pripremljen je raznovrstan sportski, kulturni i zabavno-glazbeni program, uz uobičajene protokolarne sadržaje, a sve popraćeno bogatom gastronomskom ponudom na štandovima duž novigradskog Mandrača i Porporele. Glazbeni dio programa donosi tri dana zabave na čak četiri pozornice. Od petka, 25. kolovoza, do nedjelje, 27. kolovoza, na Velikom trgu će tako nastupati klapa Contra iz Splita (25. 8.), odličan Queen Real Tribute band iz Srbije, te za zabavu uvijek raspoloženi Koktelsi.

Glazba i sport

Na Porporeli će publiku zabavljati neumorni The Night Express (25. 8.), dan kasnije (26. 8.) slijedi dvostruka doza glazbene zabave, uz Leteći odred a potom i Soulfingerse, dok će u nedjelju (27. 8.) nastupiti Neno Belan u pratnji svojih Fiumensa i naravno, nebrojenih hitova. U nedjelju, 27. kolovoza, točno u ponoć nebo nad Novigradom obasjat će spektakularni vatromet. Na maloj pozornici u Prolazu Boška Petrovića, tzv. Jazz corneru of Istria, publika će uživati uz zvuke talijanske kancone, gipsy jazza i drugih popularnih melodija, odnosno uz nastupe Mire Ungara & Damir Kukuruzović Django Groupa (25. 8.), mladih istarskih pjevačkih talenata iz Malog velikog mikrofona (26. 8.) te Sergija Predena Gata i Ricky Bosazzi Quinteta (27. 8.).

U kasnijim večernjim i noćnim satima na pozornici u "party zoni" na Porporeli na svoje će doći ljubitelji klupske i dance glazbe s obzirom da će se od petka do nedjelje ovdje održati program uz nastupe DJ-eva i zabavu namijenjenu nešto mlađoj populaciji. Na sam Dan Grada, 28. kolovoza, na pozornici u parku ispred gradskog kina, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, nastupit će pak umaška Febra. Treba dodati kako će se kroz sve večeri fešte na više lokacija u gradu moći čuti i domaća glazba za koju će se pobrinuti nekoliko "putujućih" sastava uz harmoniku, klarinet, bombardinu… Fešta svetog Pelagija tradicionalno donosi i bogat sportski program, u koji će se od petka do nedjelje uključiti gotovo svi novigradski sportski klubovi, organizacijom turnira i sportskih susreta na gotovo svim gradskim sportskim terenima i borilištima.

Uvertira u višednevnu proslavu bit će protokolarni sadržaji u četvrtak, 24. kolovoza, kada će tradicionalno biti uručene nagrade i priznanja vlasnicima najuređenijih okućnica u režiji Turističke zajednica grada te najboljim gradskim sportašima odnosno odličnim učenicima u režiji Grada Novigrada. U večernjim satima u crkvi sv. Pelagija i sv. Maksima u petak, 25. kolovoza, odmah nakon večernje mise upriličit će se po peti put zajednički koncert svih novigradskih zborova i vokalnih skupina pod nazivom "Pjesmom Te pozdravljamo, sveti Pelagije…".

Gradska priznanja

Na Dan Grada i gradskog sveca zaštitnika, 28. kolovoza, u prijepodnevnim satima održat će se svečana koncelebrirana sveta misa i procesija s relikvijama sv. Pelagija, dok će se u 19 sati u novigradskoj kinodvorani održati svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se, među ostalim, uručiti gradska priznanja ovogodišnjim laureatima. Sjednici će prethoditi nastup Limene glazbe iz Svetog Lovreča, koja će time dodatno naglasiti svečarski ton i atmosferu. Organizatori i pokrovitelji Fešte svetog Pelagija su Grad Novigrad i novigradska Turistička zajednica. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter