Fešta sv. Kuzme i Damjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnoštvo Fažanaca proslavilo je jucer dan zaštitnika njihove župe, svetih Kuzme i Damjana, zaštitnika lijecnika i medicine. Svetu misu u crkvi sv. Kuzme i Damjana predvodio je župnik pulske Katedrale Vilim Grbac, a s obzirom da je odaziv vjernika bio izuzetno velik misa se slušala i izvan crkvenih vrata. Najmladi Fažanci za tu su prigodu na placi ispred crkve pripremili bogat scenski program. Plesne skupine Društva naša djeca iz Fažane plesom na menuet uprizorile su život svetaca zaštitnika. Nastupila su i djeca iz djecjeg vrtica Fažana i to skupine Leptirici i Cvjetici s recitacijom "Poli moga dide", dok je talijanska skupina Polline izvela "Mano nella mano".

"Ovo je prvi puta da organiziramo proslavu u suradnji s opcinom Fažana i Turistickom zajednicom. Do 1950. na ovaj su dan u Fažanu dolazili brojni trgovci i na ovo se mjestu održavao samanj. Trg je bio prepun štandova. To je uvijek bila velika fešta u mjestu. Danas prvi puta nakon više od pedeset godina opet imamo veliku feštu, a nastup su organizirala školska djeca", rekao je fažanski župnik Joško Listeš. Inace fažanska je župa zajedno sa svojim župljanima pripremila i bogat gastro program: svim su posjetiteljima besplatno podijeljene kroštule, srdele sa gradela i pice.

Ove su godine postojali planovi da se za ovaj blagdan otvori izložba crkvenog ruha, zastava i liturgijskih blaga, no za to nije bilo dovoljno vremena buduci da je rijec o vrlo vrijednim eksponatima, starim i više od nekoliko stotina godina, koje treba dobro pripremiti i pronaci adekvatan i siguran prostor gdje bi se ih moglo izložiti, rekao nam je Listeš.

Fažanci i njihovi gosti, a moglo se vidjeti mnoštvo ruskih i talijanskih turista, uz živu su glazbu, jelo i pice feštali do kasno u noc.


Podijeli: Facebook Twiter