Fešta Poreč 24 sata odlazi u povijest

Fešta Poreč 24 sata odlazi u povijest (J. PREKALJ)
Fešta Poreč 24 sata odlazi u povijest (J. PREKALJ)

Skupština Turističke zajednice Grada Poreča jednoglasno je usvojila izmjenu ovogodišnjeg proračuna kojim je ukupni prihod povećan za 330 tisuća kuna - na 11,82 milijuna kuna, te u jednakim omjerima uravnotežena i rashodovna strana. Boravišna pristojba do kraja rujna ostvarena je u iznosu od 8,58 milijuna kuna, te će do kraja godine u gradski proračun od ovoga prihoda biti uplaćeno 2,57 milijuna kuna.

Donijeti su i plan aktivnosti, te financijski plan za sljedeću godinu koji se planira ostvariti u iznosu od 11,93 milijuna kuna ili jedan posto više nego prethodne godine.

- Nakon još jedne zahtjevne, ali uspješne turističke sezone ponovno s optimizmom pristupamo planiranju sljedeće. Očekuje se stabilizacija ruskog tržišta, te ponovno dobra reakcija glavnih emitivnih tržišta poput njemačkog, austrijskog i slovenskog. Osim toga, očekujemo pozitivne reakcije i sa tržišta koja su u 2013. godini ostvarila značajnije rezultate poput Nizozemske, Velike Britanije, Češke, Mađarske i Poljske, rekao je Velenik.

Najveći rashodi u proračunu za iduću godinu planirani su za manifestacije, oko 3,7 milijuna kuna, a među njima su istaknuti  folklorni festival Zlatna sopela financiran u iznosu od 360 tisuća, povijesni festival Giostra sa 440 tisuća, plivački maraton Porečki delfin sa 250 tisuća i plesno natjecanje ESDU sa sto tisuća kuna.

U planu je i jedan novi veliki projekt - manifestacija za otvaranje turističke sezone po uzoru na one u velikim skijaškim centrima i svjetskim metropolama. Planirano je brendiranje destinacije nastupom neke velike svjetski poznate glazbene zvijezde što bi bio motiv dolaska velikog broja gostiju u Poreč.

Predviđena sredstva TZ-a su milijun kuna, a u financijskoj konstrukciji sudjelovat će i turističke firme, te se vode pregovori oko nastupa izvođača. Manifestacija bi se odvijala krajem svibnja u dogovoru s hotelijerima, na Peškeri koja može primiti puno više posjetitelja od gradske rive. Drugi event u idućoj godini je europski turnir u elektroničkom pikadu koji bi u Poreč trebao dovesti oko dvije i pol tisuće novih posjetitelja.

S druge strane, ugasit će se fešta Poreč 24 sata iz nekoliko razloga - jer se odvija u špici sezone kada su svi termini prekapacitirani feštama, dobiva česte pritužbe na buku i ima program namijenjen zabavi lokalnog karaktera, a ne turističkoj fešti.

Od investicija na uređenju destinacije valja izdvojiti uređenje dijela javne plaže između hotela Pical i Valamar Pinia, te u dijelu plaže podno Vile Materada. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter