Fešta od pomidori: Za Mateju 29.000 kuna

Marija Bok, Ranieri Petretić i Nela Radizlović
Marija Bok, Ranieri Petretić i Nela Radizlović

Fešta od pomidori, najpopularnija i najposjećenija manifestacija u Umagu poslije teniskog ATP turnira, održana je po 11. put u četvrtak na Trgu slobode i ostvarila rekord: u tri sata prikupljeno je skoro 29 tisuća kuna.

Fešta je od početka imala humanitarni karakter, redovito se pomaže potrebitim građanima, a ovaj će se put sav prihod od prodanih 1.800 porcija četiri vrsta pašte, pomidora, torte i ostalih donacija građana darovati teško bolesnoj trogodišnjoj djevojčici Mateji Damiani.

Ovom se feštom obilježava početak berbe u istarskim poljima. Građani su pozvani da na javno vaganje pred tisućama domaćih i stranih gostiju na glavnu pijacu donesu svoje kapitalce. Pa je tako u izboru za Miss rajčice (jedine za koju je poželjno da je što veća buca!) pobijedio Ranieri Petretić iz Kršeta čiji je pomidor težio 1.160 grama. Drugo mjesto osvojila je lanjska pobjednica Marija Bok iz slovenskog dijela Dragonje s plodom od 959 grama, a treće Nela Radizlović iz Novigrada, čiji je kapitalac imao "samo" 892 grama. Njihova je tajna, kazali su, što su to stare sorte, a pripomoglo je i stajsko gnojivo. Pobjednička rajčica odmah je prodana na aukciji - za nju je dobiveno 200 kuna, koji su odmah spremljeni u kasu donacija za malu Mateu.

Licitacija je organizirana i za veliku tortu od rajčica umaške slastičarke Dragice Lukin, koja je otkrila da je pomidore u svom receptu pomiješala s višnjama. Početna cijena bila je 100 kuna, a uspjelo se doći do 600 kuna, koje je izdvojio hrvatski bračni par koji živi u državi Ohio u SAD-u Stipe i Marija Slamić. Gospođa je tortu kupila svom mužu koji je u petak proslavio 60. rođendan.

Gužve su na štandu s hranom bile velike, a pripremljeno je 280 kilograma tjestenine, po 40 kg tunjevine i morskih plodova, 50 kg šalše, po isto toliko umaka od rajčice s maslinama i bolonjeza, 30 kg koncentrata od rajčice, 130 kg pelata, 14 kg maslina, 10 kg Vegete, a uz sve to u velike je tave stavljeno još i četiri kašete svježe rajčice - friške s umaških polja. Za velik trud treba pohvaliti umaško-koprivničku kuharsku ekipu u sastavu Zoran Stanisavljević, Zlatko Sedlanić, Zoran Delić, Dario Horvat, Marko Peros, Dražen Đurišević, Tomislav Lončar, Zdenka Radić, Dragica Lukin i Vjekoslav Škadra. Njima su u dijeljenju porcija pomogli predstavnici Grada Umaga na čelu s gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom i njegovim zamjenikom Maurom Jurmanom, te  Podravke, tj. direktorica umaške tvornice Marina Diminić Visintin i direktor regije Ivan Kolić.

Prvi, mirniji dio večeri publiku su zabavljali lokalni duo Onxy i klapa Lungomare, a za kasniji odlični štimung pobrinuli su se dečki iz pulskog Night express banda koji su rasplesali cijeli trg. Kao i uvijek, organizaciju fešte potpisali su Turistička zajednica Umaga i Podravka, te Grad i Pučko otvoreno učilište. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter