Fešta od pomidori - fešta koja je nedostajala Rovinju

(N. O. R.)
(N. O. R.)

I dok popularni Oliver pjeva da se jaja mogu spremat' na sto načina, isto pravilo vrijedi i za rajsko povrće - pomidor. I utvrdo (svježe) i meko (salsa) pa čak i prosušeno kako nam je pokazao i dao kušati poduzetnik Klaudio Folo. No, prva rovinjska Fešta od pomidori koju je inicirao Damir Dobravac, poljoprivrednik, vinar, uljar (i ne nužno tim redoslijedom) u suradnji s Nevijom Longo, dakle isti tandem koji je bio zamašnjak nekad popularne manifestacije "Dani polja" koja je na žalost ugasla, u obiteljskom je okruženju familije Dobravac i u dvorištu, u kojeg su svi redom bili dobrodošli, tijekom čitavog dana degustiralo se ono najcrvenije iz Istre - domaća rajčica. I to ne jedna- već čak šest sorti koje se proizvode na obiteljskoj kampanji San Tomaso, i tako sve od 1960. godine.

Damir Dobravac, ljubav prema zemlji stekao je od oca, dok je otpor prema GM hrani, nakon samo jedne kušnje takvog ploda- stečena i kako veli vječna. Usprkos činjenici za Dobravci proizvode 60 vrsta artikala, rajčica im je bila i ostala najdraža.

-Ne znam ima li ljepšeg tanjura od trobojnog- bijele ribe, crvene rajčice i zelene boje bazilika ili peršina. Osobno nema, (dodajmo tomu i čašu dobre istarske malvazije) ljuti me što je rajčica, u odnosu na maslinova ulja, vina, tartufe i ostale istarske delicije, nepravedno zapostavljena i brendirana. To je doista rajsko povrće i zaslužuje poseban tretman, smatra Damir Dobravac, koji na starinski način uzgaja tri pomidorska klasika - barba Grgu ( pomidor koji se uzgaja više od 100 godina), "Monte Carlo" pola stoljeća i najmlađi međi oldtimerima naziva Klasik kojemu je samo trideset godina. Uz poznato i starinsko sjeme (koje dobavlja iz rasadnika Longo) na njegovim poljima (ima oko šest tisuća sadnica) rastu i tri tipa čili pomodora te još dva cherry rajčice.

-Glavni je cilj Fešte od pomidori druženje prijatelja, poznanika, partnera i gostiju, kojima i na ovaj način želim pokazati ne samo kako izgleda, već kakav okus, boju i miris ima rajčica iz domaćeg uzgoja. Na žalost, u svijetu u kojemu je GM proizvod taj koji se nudi i kupuje sve je manje ljudi koji imaju prilike guštat u izvornosti i kvaliteti hrane za koju trebaš pognut leđa i dati joj pažnje i ljubavi, kaže nam Damir Dobravac, koji upravo zahvaljujući kvaliteti svog proizvoda s plasmanom nema problema. Zapravo, jedini je problem Damira Dobravca, opskrbiti sve one koji žele njegovo povrće i voće iz domaće radinosti, pa je i tim više ovakva otvorena fešta u kolovozu, mjesecu u kojemu je rajčica najbolja, prava kulinarska blagodat i veselje za nepce.

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

         

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter