Fešta od pomidora i pomoc maloj Niki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko tisuca ljudi s veseljem je docekalo popularnu zabavno-humanitarnu feštu od rajcica u srijedu na umaškom Trgu slobode. Bila je to i prilika da se za lijecenje petogodišnje Nike Krešic prikupi više od 20 tisuca kuna.

Novac je prikupljen od prodaje raznih vrsta tjestenine - svaka porcija stajala je 15 kuna, a uz nju išla je i bocica vode ili caša vina. Sve je razgrabljeno za samo sat i deset minuta, a mnogi nisu ni uspjeli doci do ukusnog obroka! U ponudi su bile pašta sa šalšom i maslinama, zatim s rajcicom i tunom, pa s umakom bolonjez, te pašta s pelatima i plodovima mora.

Za sve to bilo je potrebno 125 kilograma pašte, po 80 kilograma luka i rajcice, zatim 60 kilograma mljevenog mesa, 30 kilograma plodova mora, stotinjak limenki tunjevine u ulju i stotinu litara šalše.



Organizaciju ove uspješne manifestacije, kojoj su se ponovno odazvale sve generacije, potpisali su Turisticka zajednica i Grad Umag, te koprivnicki prehrambeni div Podravka.

Za pripremu obroka bili su zaduženi clanovi Hrvatskog kuharskog saveza i Udruge kuhara Istarske županije Zoran Stanisavljevic i Dragica Lukin iz Umaga i Porecani Sanja Grahek i Željan Peloža, te Podravkini promotori kulinarstva Dražen Juriševic, Zlatko Sedlanic, Branko Takac, Mišel Tokic, Zoran Delic, Marko Peros i Dario Horvat. Imali su pune ruke posla, jer je trebalo razdijeliti zaista velik broj porcija.

Jedan od simpaticnijih sadržaja bio je izbor najveceg pomidora - nakon javnog vaganja pobijedio je mladi uzgajivac Ivan Colic iz naselja Finida pored Umaga ciji je kapitalac težio cak 1.361 gram, a ubrao ga je u svom vrtu. Drugi je bio lanjski pobjednik, Nino Codiglia iz Savudrije, ciji je pomidor težio 764 grama, a treca je bila Nela Radizlovic iz Novigrada s rajcicom od 562 grama.

Održana je i prva licitacija za tortu od rajcica, koju je za cak 750 kuna kupio Umažanin Josip Marino Šimic. I taj je novac dodan ukupnoj svoti za malu Niku.


Podijeli: Facebook Twiter