Fešta od nedeve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako se pripravlja nedeva, tradicijsko jelo Dragucske Vale i okolnih sela i zaselaka raštrkanih po obroncima brda u istocnom slivu Butonige, pokazale su u subotu žene iz tog kraja.

Za ovu su se prigodu okupile dvije ekipe iz sela Krpani te po jedna iz Vrha, Pagubica i Korelici. Njihove je gastro-uratke ocjenjivalo povjerenstvo u sastavu Radmila Karic, Janja Buždon, Vlado Hrvatin, Gverino Blaževic i Emil Daus. Nakon kušanja svih nedeva, najboljom su ocijenili onu koju su pripremile Marija i Silvana Vidova te Gabriela Vugrinec iz Vrha.

Radmila Karlic iz Paladini pripremu nedeve naucila je od majke. Da bi nedeva bila dobra, važno je da namirnice budu domace, kaže Karlic. Dakle, da jaja budu svježa, sir i kruh dovoljno suhi da bi se lijepo dali ribati, a u smjesu se doda i malo zacina te ulja.

Uz to, jako je važno da i juha u kojoj se nedeva kuha bude dobra - obicno je to kokošja juha kojoj se dodaje goveda kost. Naravno, recepti se od sela do sela razlikuju u detaljima, kaže Karlic, a u to su se mogli osvjedociti svi koji su kušali to specificno jelo. Ona je, kaže, u nedevu probala zamijesiti peršin i tartufe, ali najbolja je ipak ona tradicijska, koju je naucila od majke.



Vecina domacica umijesila je štrucice nedeve koje se u svecanijim prilikama obicno serviraju uz meso koje se kuha u juhi. Sestre Irma Matkovic i Milena Buždon iz Krpani, danas stanovnice Rijeke odnosno Kopra, predstavile su jedan doista zanimljiv recept. "Za nedevu treba kruh, sir, jaja, papar, soli i metvica", kaže Irma. Kruh i sir se naribaju i izmiješaju s jajima, a smjesi se po potrebi dodaje sol, papar i nasjeckana metvica. Smjesa se umijesi u štrucice i kuha 20-ak minuta, a potom se njome napuni kokoš od koje se kuha juha.

Ovaj su recept naucile od majke, a ona od svojih predaka, stoga vjeruju da je star oko dva stoljeca. Nekada se nedeva kuhala za Božic, Uskrs, svadbu ili neki doista svecan dan. U svecanijim prilikama nedevom su se nadijevali svinjski želudac i debelo crijevo, "ritina", kako se to u Krpanima zove, kaže Irma Matkovic.

Tom je prilikom Sonja Sincic iz nakladnicke tvrtke Reprezent predstavila kuharicu "Tradicionalna istarska jela" Vesne Medvedec Buršic. Ova zanimljiva gastro-priredba zakljucena je plesnom zabavom uz Amro bend.

Fešta od nedeve otkrila je široj javnosti jelo koje je istarski puk jeo u svecanim prilikama prije "otkrica" fuža, njoka pa i maneštre.


Podijeli: Facebook Twiter