Fešta od grmali u funtanjanskoj luci

Mauro Bernobić, Ana Milohanović Čehić i Mladen Grgeta (V. HABEREITER)
Mauro Bernobić, Ana Milohanović Čehić i Mladen Grgeta (V. HABEREITER)

Grmal po funtanjanski, odnosno grmalj ili grancipor, bit će u središtu fešte koja će se u subotu tijekom cijeloga dana odvijati u mjesnoj luci, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Mladen Grgeta, direktorica Turističke zajednice Ana Milohanović Čehić i voditelj programa Mauro Bernobić.

Prva fešta u Istri posvećena ovome člankonošcu, počinje već u ranim jutarnjim satima, natjecanjem u sportskom ribolovu. U podne će biti vaganje ulov, a u 14 sati proglašenje pobjednika.

Od podneva do 17 sati na sceni će biti kuhari, jer počinje pripremanje brodeta od grmali. Nadmetat će se šest ekipa, one ugostiteljskih objekata Barba Čizo, Histria, Marina i Toni te po jedna sportskog ribolovnog društva Grma i udruge za zdraviji život Loza.

Ocjenjivački žiri koji će činiti stručni učitelji kuharstva Stanislav Poropat i Pino Kuhar, urednica i novinarka Glasa Istre Vesna Medvedec te gosti iz Slovenije i Italije Stanislav Smolnika i Adamo de Monte, birat će najbolji brodet, a i publika će moći guštati - porcije će se prodavati po promotivnoj cijeni od 20 kuna. Sav prihod od prodaje namijenjen je lokalnom Caritasu.

Uz brodet, u ponudi će se naći sardele i pedoći te vina 16 lokalnih vinara, a i ovdje je prihod namijenjen u humanitarne svrhe. Za slastice će se pobrinuti Loze.

Publiku će u večernjim satima zabavljati Act Postive Duo, Klapa Histri i Laguna band. Zanimljivost je da je grma naziv za grmalja specifičan za Funtanu, dok se u drugim dijelovima Istre nazivaju grancipori ili grancipoveri.

- Ovu manifestaciju organiziramo jer želimo snažnije valorizirati i pozicionirati Funtanu kao mjesto gastronomije. Također, jedan od ciljeva je produljivanje turističke sezone i podizanje kvalitete destinacije, rekla je Milohanović Čehić. Organizatori su Općina Funtana i njena Turistička zajednica. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter