Fešta od fruti ovaj vikend u Kaldiru

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Ovoga vikenda, u subotu i nedjelju, Udruga mladih Kaldir organizira šestu po redu Feštu od fruti, izvijestila je na konferenciji za novinare Iva Jeletić, direktorica Turističke zajednice Općine Motovun. Prethodnih pet godina fešta je bila jednodnevna, i to nedjeljom. Ovogodišnji dvodnevni program počinje u subotu nastupom Lidije Bačić, najavila je Valentina Štefanić Lakošeljac, koordinatorica Udruge mladih Kaldir, dodajući da ljubitelje voća i voćnih prerađevina prava fešta očekuje u nedjelju s početkom u 14 sati.

Ulaznica za sve programe deset kuna

Naime, tada će se otvoriti štandovi i početi prateći programi. Među njima je Gastro show Nevena Zgrablića, koji će pripremati fuže s divljači, naravno u raznim kombinacijama s voćem. Bit će to, kaže Štefanić Lakošeljac, kombinacija slatko slanih okusa, nešto što dosita vrijedi kušati. Ovogodišnjoj Fešti od fruti pridružili su se i članovi Društva likovnih stvaratelja Pazin koji su slikali Kaldir i voće, a svoje će uratke izložiti u nedjelju na fešti.

Službeno otvaranje šeste Fešte od fruti zakazano je za 15.30 sati. Nakon toga nastupit će vokalna skupina Vetta iz Vrha, djeca iz Kaldira će izvesti program koji su uvježbala s učiteljicom Anitom Rabak, a nastupit će i Dinela Kazalac sve popularnija mlada pjevačica iz Karojbe. Za dobru zabavu zadužen je Amaro bend. Ulaznica na sve programe koji će se održavati pod šatorom i u staroj školi je simboličnih 10 kuna, rekla je Štefanić Lakošeljac.

Na Kaldirštini 60 posto istarskog voća

Sve ovo vrijeme posjetitelji će moći kušati razno voće iz okolnih voćnjaka, te voćne sokove, maslinovo ulje, med i vino iz ovog kraja. U ponudi su i palačinke s voćnim džemovima i medom, te štrudle s jabukama. Kaldirci će ovom prigodom u staroj školi izložiti predmete i alate koji su se nekada koristili u poljoprivredi i uzgoju voća. Prikazat će kako se destilira „peče“ rakija, pletu košare, ali i kako se nekada na magarcima voće iz Kaldira transportiralo u druge krajeva Istre, a često u Pazin na vlak i njime „na mrkat“ u Pulu.

Na Fešti će izlagati samo proizvođači s Kaldirštine i to: Josip Dantinjana, Mario Štefanić, Dinko Rabak, Vlado Božić, Dean Bon, Mauro Laganis, Tarcizio Laganis, Igor Božić, Davor Fero, Robi Bertoša, Livio Prodan, Livio Benvenuti i Vinko Dantinjana, koji će osim svježeg voća ponuditi i prerađevine od voća rekao je Andrej Rabak.

Jeletić je dodala kako se na Kaldirštini proizvodi oko 60 posto istarskog voća. Mnogi dobro znaju što ovdje mogu doživjeti, pa Kaldirci očekuju velik broj posjetitelja za koje će se, budući da će parkirališta biti organizirana izvan naselja, organizirati prijevoz do mjesta održavanja fešte. Na kraju je Štefanić Lakošeljac zaželjela dobrodošlicu svima koji će naredne subote i nedjelje doći u Kaldir, a zahvalila je i brojnim sponzorima, Općini Motovun i Istarskoj županiji bez čije se pomoći Fešte od fruti ne bi mogle održavati. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter