Fešta mladega vina - slatko, pjenušavo i zavodljivo


Malvazija, chardonnay, muškat i mladi merlot dominirali su među ovogodišnjim vinima predstavljenima na današnjoj Fešti mladega vina u Art centru u Savičenti. Uz mlada vina, 18 istarskih vinara predstavilo je posjetiteljima i ona starija iz svoje ponude, a sudeći po onome što se moglo kušati od ovogodišnje berbe, koja je unatoč dugotrajnoj suši bila dosta uspješna, bit će ovo zanimljiva vinska godina.

- Prinos grožđa je bio nešto manji nego ranijih godina, ali je zato kvaliteta vina odlična i možemo biti jako zadovoljni. Nadam se da će i kupci osjetiti tu razliku u kvaliteti. Mi smo im od ove berbe ponudili chardonnay, koji već četiri godine za redom osvaja zlato na Vinistri, i dvije vrste malvazije, rekao je Milenko Matić, za čijim su se stolom mogli kušati i cabernet, teran, muškat žuti i sušena berba.

Vinarija Kalavojna ove je godine odlučila pridobiti većinom ženski dio posjetitelja neodoljivim pjenušavim chardonnayom, koji je počela proizvoditi s lanjskom berbom. No, mjehuričastom vinu bogata okusa i mirisa nisu odolijevali ni muškarci, premda ih je dosta željelo probati muškat. Kako nam je rekla Gordana Krivičić, od ožujka Kalavojna ima prodavaonicu i kušaonicu u Puli, u Ulici Sisplac, gdje osim dobre kapljice iz svojih podruma prodaju i ostala renomirana istarska vina.

Višestruko nagrađivani vinar iz Krnice Josip Siljan također je odlučio malo više zagrijati posjetitelje ponudivši im, uz mladi merlot, teran i muškat, jednu inovaciju - Teranino, liker od terana. Ova ideja, kako je istaknuo, mlađih naraštaja obitelji Siljan, doista je uspjela i donijela u Savičentu sasvim novi proizvod.

Iz Brtonigle su i na ovogodišnju smotru stigla Vina Cattunar, iz čije se bogate palete moglo kušati ovogodišnji muškat bijeli, chardonnay i malvaziju.

- Malvazija je još uvijek malo frizzante jer još "radi", trebala bi se stabilizirati za dva mjeseca. Ona nešto prije ide u potrošnju, dok crna vina uvijek nudimo tek nakon što odleže tri do četiri godine. Moram priznati da sam zadovoljna što se vinari ponovno okreću malvaziji, jer je to ipak naša autohtona sorta, koja je dugo bila zanemarena ili se smatralo da nije dovoljno kvalitetna. Važno je raditi na tome da upravo naše autohtone sorte vina dođu do izražaja i da pokažemo da Istra zaista ima kvalitetu kojom može konkurirati na svjetskom tržištu, rekla je Vesna Cattunar.

Posjetitelji su mogli kušati i vina podruma Terlević, Marčeta, Franc Arman, Černeka, Tomaž, Vicinim, D&D Sirotić, Bačac, Commot, Geržinić, Trapan, Zigante, Vivoda i Fameja Matošević.

U popodnevnim ih je satima osim dobrog vina zagrijavao i Franko Krajcar s Indivijom, a vesela fešta potrajala je do kasnih noćnih sati uz Lidiju Bačić i Live band. (piše P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter