Fešta "Ča ribari znaju" na fažanskoj rivi


- Možemo otići na Mjesec i na Mars, ali ako ne znamo soliti sardele, nismo kompletni i zato mi je drago da sam prije deset godina pokrenuo ovu školu, rekao je idejni začetnik fažanske Škole soljenja sardela Budimir Žižović brojnoj okupljenoj publici u nedjelju navečer na Trgu sv. Kuzme i Damjana u Fažani.

Tamo su u večernjim satima pred brojnim domaćim posjetiteljima i njihovim gostima na fešti "Ča ribari znaju" proglašeni najbolji, ali i najstariji te najmlađi solitelji sardela. S tom njegovom izjavom, nakon što je prevedena na njemački i talijanski jezik, složili su se i brojni turisti koji su svoje slaganje izrazili dugim aplauzom.   

Već nadaleko poznata Škola soljenja sardela održana je, naime, početkom svibnja kad su uz vodstvo fažanskih ribara učenici, njih 135, podijeljeni u timove solili sardele i slagali ih u limenke te su ih ove nedjelje donijeli žiriju na ocjenjivanje.

Prvo mjesto u soljenju sardela osvojile su Minja Adriana Bilić i Marina Škrobot, drugoplasirana je bila obitelj Cetina iz Valbandona, šestogodišnji Erik sa svojim roditeljima Majom i Alenom, dok je treće mjesto osvojila ekipa Radio Pule, Tatjana Kaštelan i Dorina Tikvicki.

Pobjednici su, kako i priliči pravoj školi, dobili diplome te skulpture od maslinovog drva koje je izradio Saša Matjašič. Priznanja kao najmlađi polaznici škole dobili su trogodišnjaci Natalija Gačić i Matteo Perković, a najstariji polaznici, po stažu i po godinama, su Malia Racan i Dario Šuran. Posebnu zahvalu za pomoć u organizaciji Škole dobio je Slavko Cukon koji polaznike tijekom svih deset godina opskrbljuje limenkama.

Oni koji su propustili svibanjsku Školu soljenja sardela mogli su od fažanskih ribara naučiti tu vještinu i na ovoj fešti. "Prije nisam znala ništa o soljenju sardela, a sad sam sve naučila o tome. Znam i kako treba slagati sardele, i kako se konzerviraju. To ću sigurno probati napraviti", rekla je jedna zadovoljna posjetiteljica.

Velik se broj zainteresiranih okupio i na malom molu gdje su ribari pokazivali kako se krpaju mreže, opliću bocuni, prave vrše i koriste razni ribarski alati, a mogli su proći i tečaj pecanja te naučiti veslati u batani.

Polaznici su bili svih generacija, od predškolaca do umirovljenika, a oni koji su uspješno naučili sve ribarske vještine dobili su diplome male ribarske akademije sardela. Tamo su bile izložene i fotografije prikupljene tijekom proteklog desetljeća održavanja škole. Mališane je pak oduševio bazen s prezentiranim podmorskim svijetom gdje su mogli dotaknuti morsku zvijezdu, morske krastavce ili školjke.   

Program je trajao tijekom cijelog dana, a održan je i pokazni ribolov te turnir u pecanju, na kojem je pobijedio Jan Jurman, dok je Batana Cup - 7. memorijal Gina Tomašića osvojio Sergio Filipić.  Duž lukobrana su pak bili izloženi radovi likovnih umjetnika na izložbi pod nazivom "Kistom po rivi", koji su prikazivali prepoznatljive fažanske motive.

Ugostitelji su nudili razna, prigodna riblja jela, a za zabavni program bili su zaduženi Duo Magnolija i Duo Emanon. Organizator manifestacije je Turistička zajednica Fažane. (Napisala i snimila P. LUKEŽ) 


Podijeli: Facebook Twiter