Ferzeta Okanović i Feručo Katičić labinski volonteri godine

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Grad Labin je na prijemu za predstavnike udruga koje djeluju na području Labina potpisao nove ugovore o sufinanciranju, ali i po prvi puta dodjelo priznanje volonterima godine. Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika iskazao je zadovoljstvo i ponos što na području grada Labina djeluje čak 60 udruga.

- Činite značajan segment društva. Vaši volonteri daju svoje slobodno vrijeme i znanja. Brojne su inicijative krenule iz civilnog sektora kojima doprinose razvoju Grada. Mi pokušavamo sa skromnim sredstvima zadovoljiti sve potrebe i nadam se da u tome uspijevamo, poručio je Demetlika. Ove je godine u gradskom proračunu osigurano 3,2 milijuna kuna za sufinanciranje udruga.

Prikupila 300 sati

Zahvalnice su pripale Mileni Simeunović, Savici Sprčić, Jadranki Vozila i Darku Bateliću, dok su volonterima godine proglašeni Feručo Katičić i Ferzeta Okanović. Katičića je nominirala udruga `Martinčica` u kojoj volontira 23 godine. U prošloj je godini prikupio 350 volonterskih sati. Okanović je članica tima palijativne skrbi i Lige protiv raka Labin. Redovno volontira na labinskom stacionaru, a u 2016. godini prikupila je 291 volonterski sat.

Nagrađeni su se zahvalili matičnim udrugama što su ih kandidirali te komisiji što je prepoznala njihov rad i nagradila ih priznanjem. Poručili su kako to nikako nisu njihovi pojedinačni uspjesi, već uspjesi čitave udruge. Vele da će i dalje, s jednakim entuzijazmom, nastaviti djelovati u svojim udrugama za dobrobit čitave zajednice. Po dovršetku službenog dijela programa, nastavljeno je neformalno druženje.

Loreta Blašković, pročelnica odjela za samoupravu i upravu, prisutne je upoznala s novinom, točnije dodjelom priznanja volonterima godine.

- Ove godine prvi put dodjeljujemo to priznanje. Željeli smo na taj način zahvaliti vrijednim volonterima, ali možda i potaknuti nekoga na volontiranje, poručila je pročelnica. Ove godine je pristiglo šest prijedloga. Konkurencija je bila zaista velika, stoga je komisija odlučila da ćemo ove godine proglasiti dva volontera godine, dok će svi ostali dobiti zahvalnice, poručila je Blašković.

Zavidni rezultati

Demetlika je podsjetio je da je 2009. godine Grad Labin potpisao povelju o suradnji s udrugama, te kazao, kako i zahvaljujući tome, danas imaju zavidne rezultate. Izdvojio je udrugu Alfa Albona, koja mu se obratila s prijedlogom, da prilikom dodjele gradskih stipendija uvedu i posebne bodove za osobe koje volontiraju, a sve sa željom da potaknu mlade ljude na volontiranje. Na posljetku je poručio kako vjeruje da će i buduća gradska vlast, kao i Gradsko vijeće, imati sluha i osigurati dovoljno sredstava za potporu udrugama. Loredana Ružić Modrušan, savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću se referirala na zakon o dodijeli sredstava udrugama iz civilnog sektora. U početku nam je sve to bilo novo, imali smo manjih problema kod uhodavanja, no već ove godine, natječaj je proveden bez problema, rekla je. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter