Ferrovci otvoreno o seksu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velikim aplauzom publika je pocastila glumce i redatelje predstave "Instant seksualni odgoj" koja je ksinoc pretpremijerno izvedena u pulskom Djecjem kreativnom centru, ex Pionirskom domu. U izvedbi kazališne udruge FERR vidjeli smo predstavu koja ce možda nekom biti i provokativna, ali to zato jer vrlo otvoreno progovara o seksu medu mladima, njihovim iskustvima i neiskustvima.

Predstava je uvjerljiva prije svega zbog mladih glumaca koji nisu ukoceni, a niti teatralni, i to kako glavni tako i neki vrlo živopisni sporedni likovi koje cete dobro zapamtiti nakon što ju odgledate. Režiju potpisuju Majkl Mikolic i Luka Juricic, koji se u njoj i pojavljuju, a predstava pocinje i završava pjesmama grupe Nola "Ljubiš me" i "Dio tebe".

Ukratko, rijec je o dvoje sretno zaljubljenih srednjoškolaca, Maji i Vekiju, koje tumace Ivona Ducic i Ugo Korani, koji odlucuju s petinga, odnosno milovanja, prijeci na nešto konkretnije. No oboje, a to jedno drugom ne žele otkriti, nemaju iskustva u seksu, iako medu prijateljima važe kao maheri na tom polju.

Veki ce se za pomoc obratiti bratu Stanku, iskusnom rockeru i društvenom otpadniku kojeg tumaci Mikolic, a Maja najboljoj prijateljici Tei, koju igra Katja Rabar. Pred njima je noc u kojoj ce upoznati zbilja neobicne likove, steci neka iskustva, ali poceti i drukcije gledati na neke stvari te nauciti ponešto o sebi i ljudima za koje su mislili da dobro poznaju.

Iako se glavni likovi srame toga što su seksualno neiskusni, zbog cega im njihovi prijatelji smjesta spuste nekoliko "kajli", predstava ne osuduje niti ismijava one koje su u slicnoj situaciji.

"Instant seksualni odgoj" ne pokušava svoje gledatelje nagovoriti na seks, niti ga od njega odbija. Ona nije ni pedagoški moralisticka, niti nihilisticki razuzdana. Ima u njoj jedna fina sredina koju ce svatko morati interpretirati na svoj nacin nakon što dobro porazmisli o onom što je ovdje vidio.

Ostatak glumackog ansambla cine Lino Brozic, Peda Gvozdic, Franjo Toncinic i Ana Kvaranta, a dio ansambla koji ne glumi cine Toni Modrušan, zadužen za tehnicko vodstvo, te Beki Peric. (Mladen RADIC; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter