Ferri, počivaj u Darkwoodu i neka te veliki Manitu čuva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gallieno Ferri, legendarni talijanski crtač stripova i ilustrator, najpoznatiji kao otac strip junaka Zagora, preminuo je u subotu u Genovi, u 88. godini života.

- Ferri, počivaj u Darkwoodu. Napustio nas je danas, 2. travnja, nakon što je proživio prekrasan život, voljen kao malo koji stvaralac snova u svijetu, poručio je na Facebooku scenarist Zagora Moreno Burattini, dok je na web-stranici izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore objavljena poruka: "Tisuće čitatelja Zagora, umjetnici, scenaristi, redakcija iz Ulice Buonarroti tuguje zbog njegove smrti".

Duga i plodna karijera

Karijeru crtača stripova Ferri je započeo 1948. godine, surađujući sa scenaristom Giovannijem De Leom. Pod pseudonimom Fergal za njegovu je izdavačku kuću realizirao projekte "Zelena sablast" i "Crveno pero". Nakon toga radio je i na serijalima kao što su "Maskar" i "Thunder Jack" koji je bio rezultat talijansko-francuske koprodukcije. Budući da je u Italiji prošao relativno nezapaženo, a u Francuskoj je bio popularan, Ferri je ga počeo crtati za francusko tržište za koje je radio sve do 1959. godine.

Njegov najpoznatiji lik, Zagor, jedan od najomiljenijih junaka talijanskog stripa, posebno je popularan i u zemljama bivše Jugoslavije, Hrvatskoj i Srbiji, ali i u Brazilu, Španjolskoj i Turskoj. Junaka sa sjekirom, u crvenom kostimu sa stiliziranim orlom u žutom krugu na prsima, 1961. godine osmislili su scenarist Sergio Bonelli (alias Guido Nolitta), vlasnik talijanske izdavačke kuće Araldo (danas Sergio Bonelli Editore), i Gallieno Ferri. Najistaknutiji lik izdavačke kuće Sergio Bonelli živi sa svojim prijateljem u izmišljenoj šumi Darkwood na američkom divljem zapadu u 19. stoljeću, u kolibi zaštićenoj živim pijeskom i močvarom.

Rođenje "Duha sa sjekirom"

Pravim imenom Patrick Wilding, Zagor je sin časnika američke vojske čije je roditelje ubila banda Indijanaca plemena Abenaki pod vodstvom Salomona Kinskog. Nakon što je ostao bez roditelja, Patricka je prihvatio filozof lutalica Wandering Fitzi koji ga je poučio svim vještinama. Iako se želio osvetiti Indijancima, nakon nekog vremena otkrio je da je i njegov otac činio pokolje Indijanaca i uvidio da dobro i zlo nije tako lako razlučiti. Zato je postao Za-gor-te-nay, "Duh sa sjekirom", junak spreman stati na stranu potlačenih.

Ferri je Zagora stvorio prema modelu grčkih umjetnika Fidije i Praksitela, a nacrtao je sve naslovnice Zagora u originalnoj seriji. Osim Zagora, nacrtao je i dvije epizode serijala "Crveni šinjel", a 1975. iz njegovog je pera nastao i Mister No za kojeg je nacrtao prvu epizodu i prvih 115 naslovnica.

Samo deset dana prije smrti, na proslavi 87. rođendana, glavni crtač i autor svih naslovnica Zagora urednici izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore "darovao" je prve skice nove epizode dugovječnog strip serijala pod nazivom "Prokletstvo Dragovica" čiju priču potpisuje Jacopo Rauch. (Ivana KOCIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter