Ferrara: Župnik odbio pricestiti bolesno dijete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Božja je rijec: "Blago cistima srcem: oni ce Boga gledati!". Vjerojatno i župnik male župe pokraj talijanske Ferrare zna da je razum totalno neprikladan da bi covjek spoznao i prihvatio tajnu Boga i zna da je ovozemaljski svijet toliko nepravedan, surov, nehuman, prepun mržnje i patnje.

Uz sva ta saznanja, koja bi trebala zaciniti svakodnevni odnos sa zajednicom, svecenik je odbio dati prvu pricest devetogodišnjem djetetu s teškim cerebralnim poremecajima. Dijete drugacije od ostalih, koje je došlo na svijet potpuno nespremno integrirati se u njega.

Rekao je župnik u osobnu obranu da dijete nije sposobno rasudivati, ispricao novinarima da je roditeljima predlagao alternativnu pripremu i drugaciji put za taj važan trenutak u životu svakog vjernika. Roditelji ga nisu poslušali, pojavili su se u crkvi na dan pricesti, no kad je svecenik stao pred dijete, nije mu pružio sakrament: pred zapanjenim roditeljima hostija ga je mimoišla.

Zajednica vjernika se podijelila: dio njih prihvatio je odluku župnika, ostali su ga napali. Djecak pohada tamošnju osnovnu školu, uz redovnog nastavnika ima, po zakonu, i dodatnog koji ga prati u realizaciji specijalnog programa. Školski prijatelji javili su se župniku i zamolili ga da mu ne odbije pricest, no - uzalud.

Talijanski mediji podsjecaju da je papa Benedikt XVI. svojevremeno jasno rekao da se osobama s teškim mentalnim poremecajima ne smije odbiti pricest zbog roditelja i šire zajednice. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter