Ferragosto: Istra očekuje veći broj talijanskih gostiju nego lani

Branko Curić  (M.  MIJOŠEK)
Branko Curić (M. MIJOŠEK)

Zbog još jednog vala dolaska talijanskih gostiju na Jadran na istarskim su graničnim prijelazima ponovno bile gužve. Prema najaktualnijim podacima iz sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor u Istri je od početka godine do 11. kolovoza ostvareno 269.830 dolazaka i 1.235.350 noćenja talijanskih 
gostiju. Zbog uvođenja novog sustava, nema usporedbe s lanjskom godinom, međutim direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu Branko Curić kaže da je to odličan rezultat te da je samo lani u Hrvatskoj u kolovozu ljetovalo oko 460 tisuća Talijana. Do kraja srpnja s tog je tržišta zabilježen porast prometa od tri posto.
 
- Velik dio Talijana je na kolektivni odmor krenuo prošlog tjedna, a od ovog vikenda se pridružuju i ostali te će se njihov godišnji odmor protegnuti sve do prvog tjedna u rujnu. Pozitivni smo oko dolaska Talijana u Hrvatsku, a dvije trećine njih ljetuje u Istri te na Kvarneru. Velik potencijal za rast imaju i Dalmacija te Zagreb, kaže nam Curić.
 
Da ovaj rezultat pokazuje velik potencijal rasta u Istri tvrdi i direktor HTZ-a Ratomir Ivičić. 
 
- Vjerujemo da ćemo do kraja glavnog dijela sezone, a onda i do kraja godine realizirati rast turističkog prometa s tog tržišta do pet posto. Talijanski gosti dobri su potrošači i zainteresirani za različite aktivnosti, a osim tradicionalno velikog interesa za Istru, sve više zamjećuju i posjećuju i ostale regije. Kako bismo čim bolje povezali središnji i južni dio Italije s Hrvatskom, intenzivno se radi i na otvaranju novih aviolinija u narednim sezonama, komentirao je najaktualniji rezultat Ivičić.
Curić dodaje da svježe objavljeno izvješće talijanske nacionalne udruge hotelijera kaže da će ove godine Talijani na putovanjima trošiti 17, 2 posto više nego lani te da će na putovanja potroši 21,5 milijardu eura. Velika većina putovat će upravo u kolovozu. 
 
- U kolovozu će putovati 22 milijuna Talijana, dok će 33,3 milijuna putnika putovati u periodu od lipnja do rujna. Ti podaci jasno pokazuju koliko su Talijani usmjereni na taj jedan mjesec. 
Od ukupnog broja Talijana koji putuju, 74,5 posto putuje u Italiju, a 25,5 posto u inozemstvo, dakle 8,5 milijuna. Kada govorimo o Italiji, ona je jaka receptivna zemlja koja očekuje povećani broj inozemnih gostiju. Zasad su objavili da su ovog ljeta najbolje posjećene regije Apulija, Sardinija, Sicilija i Toskana. Kada govorimo o motivima putovanja, na prvom su im mjestu veliki gradovi koji su ove godine u padu zbog straha od terorizma, a potom slijede egzotična putovanja, veli nam Curić. Istru biraju jer im je blizu i dostupna te ima vrstu smještaja koju oni preferiraju - privatni smještaj i kampove. Zanimljivo je da su to još uvijek gosti koji znaju ići na put bez da bukiraju smještaj. I to u špici sezone. 
 
- U prvih šest mjeseci ove godine samo je polovica Talijana imala rezervaciju smještaja za ljeto, ostali su rezervirali kasnije ili krenuli na put bez 
rezervacije. U svakom slučaju, prevladavaju individualni gosti, kaže nam Curić. Tvrdi i da je teško očekivati velike poraste s tog tržišta s obzirom na činjenicu da velika većina putuje u kolovozu kada su kapaciteti već ionako krcati. Zato, smatra on, treba itekako raditi na produženju sezone, a to je u Italiji poprilično težak zadatak jer je to zemlja koja nudi iznimnu ponudu kojoj je ponekad teško konkurirati. (B. BAN)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter