Fernetich i Duniš medu svjetskim sommelierima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine strucnjaka iz podrucja vinarstva, poljoprivrede i kulture enogastronomije iz cijeloga svijeta sudjelovalo je cetiri dana na vinskom natjecanju "Selezione del sindaco/Gradonacelnikova selekcija" u gradu Benevento u talijanskoj regiji Campania. Dogadaj je organizirala Nacionalna udruga Gradova vina (Associazione Nazionale Italiana Citta del Vino), cije su clanice gotovo 600 opcina iz Italije i šest gradova s podrucja Bujštine.

Iz više od 20 zemalja ondje se okupilo 77 ocjenjivaca - strucnjaka koji su ocijenili oko 1.400 uzoraka vina iz svih opcina clanica Gradova vina, podijeljenih u devet kategorija. Prvi put su bila prisutna i dva hrvatska ocjenjivaca - enologa - Tullio Fernetich iz Brtonigle kao sommelier AIS-a (Talijanske udruge sommeliera) i veleposlanik Gradova vina te nacelnik Grožnjana Rino Duniš, takoder pripadnik AIS-a.

Ocjenjivala su i dva slovenska enologa - Dušan Brejc i Julij Nemanic. Bilo je to 10. izdanje ove manifestacije u organizaciji udruge RECEVIN, pod pokroviteljstvom Medunarodne organizacije vina (Organizzazione Internazionale del Vino), talijanskog ministarstva poljoprivrede, gospodarskih komora regije Campania, te opcina Rim i Benevento.

- Bilo nam je zadovoljstvo biti dio ove prestižne skupine medunarodnih strucnjaka, velika cast i nevjerojatna profesionalna prilika, ali i priznanje Istri i Hrvatskoj u segmentima razvoja vinarstva i proizvodnje vina. Prvi put uveden je novi sustav za pohranu podataka ocjenjivanja svakog uzorka za degustaciju, što je omogucilo da u stvarnom vremenu pratimo rad svakog pojedinog suca bez mogucnosti pogreške ili manipulacije. Osim dvojice hrvatskih ocjenjivaca na natjecanju je sudjelovalo i šest istarskih vina - dva iz podruma Coronica, dva Kozloviceva, te po uzorak tvrtke Duilio i Denis Zigante te obitelji Deškovic, objasnio je Fernetich.

Dodao je da su htjeli da sudjeluju baš malvazija i teran kao svježa vina, ali i ona iz prethodnih godina, da bi se potaknulo promicanje raznolikosti sorti prisutnih u našem zavicaju.

- Naš teritorij ima pravi duh za ovakav dogadaj, sigurni smo u njegov veliki potencijal i u onaj predstavljenih sorti. Naime, veliki je napredak postignut posljednjih godina u ovome segmentu koji je od strateške važnosti za teritorijalnu i turisticku promociju Istre i Hrvatske, kazao je sommelier iz Brtonigle.

Dodjela nagrada za najbolja vina održati ce se 8. srpnja u Rimu u dvorani Protomoteca na Campidogliu.


Podijeli: Facebook Twiter