Ferlinu Nagrada grada Vodnjana, Fiorantiju zahvalnica

Corrado Ghiraldo, Germano Fioranti, Anton Ferlin i Klaudio Vitasović
Corrado Ghiraldo, Germano Fioranti, Anton Ferlin i Klaudio Vitasović

Anton Ferlin, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vodnjana, dobitnik je Nagrade grada Vodnjana za ukupnu društvenu aktivnost i doprinos očuvanju vrijednosti antifašizma, a uručili su mu je u četvrtak navečer na svečanoj sjednici Gradskog vijeća predsjednik Vijeća Corrado Ghiraldo i gradonačelnik Klaudio Vitasović. Posebno priznanje gradonačelnik je dodijelio galeristi Germanu Fiorantiju, vlasniku galerije El Magazein, kao zahvalu za doprinos gradu na umjetničkom polju.

Svečanoj sjednici u povodu Dana grada, koji se zapravo slavi 10. kolovoza na Svetog Lovru, u atraktivnom prostoru stare uljare, Torču, u sklopu obnovljene palače Portarol, odzavao se veliki broj uzvanika na čelu sa županom Valterom Flegom, gradonačelnicima i predstavnicima Poreča, Pazina, Labina, Buzeta, Rovinja, Umaga, državne uprave, ali i prijateljskog grada Otoka i općine Manzano.

- Ovo priznanje preuzimam u ime svih boraca. Boli me duša kada vidim da ljudi završe fakultete, a ne znaju ništa o našoj prošlosti. Ne znaju da smo nakon rata zatekli porušenu zemlju i od nje stvorili srednjerazvijenu europsku državu, da bi se 90-ih godina sve to srušilo, rekao je Anton Ferlin. Protagonist dokumentarca "Drug Ferlin" uvjereni antifašist, rođen je u Maloj Gajani, gdje je s deset godina doživio i preživio tragediju kada je okupator spalio selo, dio stanovništva pogubio, a dio odveo u logor, a na koncu govora zaslužio gromoglasni aplauz.

Gradonačelnik Klaudio Vitasović okupljene je izvijestio o učinjenom u protekloj godini i planovima za naredno razdoblje. Popis je predug, jer se radi o uspjesima na polju kulture, turizma, poljoprivrede, infrastrukture, socijale, zdravstva, školstva… Jedan od bitnih naglasaka dan je na ulaganja po pitanju revitalizacije starih jezgri Vodnjana, Peroja i Galižane.

- Ove godine Grad svakom osnovnoškolskom učeniku daruje 200 kuna za nabavu udžbenika, rekao je Vitasović. Župan Flego čestitao je domaćinima njihov dan, a načelnik talijanske općine Manzano Lucio Zamó simpatije prisutnih povukao je pozdravima i čestitkama na hrvatskom jeziku.

Sjednicu u iznimnom i intimnom ambijentu stare uljare pod vedrim nebom dodatno je obogatio nastup kantautorice i glumice Elis Lovrić, rodom iz Rapca koja je za upečatljiv nastup nagrađena gromkim aplauzom, a ustaroj uljari koncert je održala Tamara Obrovac. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter