Ferlinova "Staklena menažerija" uskoro u Ljubljani

Matija Ferlin i nastupa u predstavi
Matija Ferlin i nastupa u predstavi

 

Nova predstava Matije Ferlina, "Staging a play: The Glass Menagerie" izvest će se u utorak i srijedu u ljubljanskoj Staroj mestnoj elektrarni (SMEEL).

Ideja koreografskog prevođenja dramskog predloška Tennessee Williamsa okupila je međunarodnu grupu plesnih i kazališnih umjetnica i umjetnika. Novim scenskim istraživanjem, pulski koreograf i redatelj Matija Ferlin nastavlja uz pomoć suradnika preispitivati osnovne postavke kazališnih i izvedbenih procesa.

Istražujući narativne mogućnosti apstraktnog pokreta u korelaciji s kanonskim dramskim tekstom "Staklena menažerija" američkog autora Tennessee Williamsa kao nositeljem narativne i strukturalne ideje, namjera je ove predstave pomaknuti granice ustaljene kreacije i percepcije kazališnog događaja, insistirajući na pokretu kao primarnom alatu koji tekst neće podržati na način na koji smo navikli u klasičnom kazališnom izričaju.

Ferlin i u ovoj novoj predstavi nastavlja istraživati međuzonu apstraktnog plesnog pokreta i konvencija kazališnog. U suradnji s četvero izvođača Ferlin prolazi kroz naizgled nemoguće zadatke u kojima nanovo stvara nove odnose tijela naspram teksta.

Dramaturg predstave je Goran Ferčec, glazbu potpisuje Luka Prinčič, scenografiju Mauricio Ferlin, svjetlo Saša Fistrić a ostatak autorskog tima čine Tina Ivezić, Sabina Potočki, Nada Žgank i drugi. U predstavi nastupaju Loup Abramovici, Anja Bornšek, Maja Delak, Žigan Krajnčan i Matija Ferlin. Producent predstave je Emanat iz Ljubljane, koproducent je Matija Ferlin u partnerstvu s Mediteranskim plesnim centrom u Svetvinčentu i Bunkerom - Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana.

Matija Ferlin dvostruki je dobitnik Nagrade Teatra.hr za redatelja/koreografa sezone 2011./12. i 2014./15.; jedan je od trenutno najzanimljivijih hrvatskih koreografa i izvođača koji je ostvario međunarodnu karijeru surađujući sa Sashom Waltz i drugim velikanima suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu. (Z. ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter