Ferlinov "Sad Sam Lucky" u Bruxellesu

Matija Ferlin u sceni iz predstave (D. ŠTIFANIĆ)
Matija Ferlin u sceni iz predstave (D. ŠTIFANIĆ)

Predstava pulskog koreografa Matije Ferlina "Sad Sam Lucky", koja je premijerno izvedena u travnju prošle godine u Zagrebačkome plesnom centru, od danas do subote gostuje na jednom od najuglednijih svjetskih festivala "Kunsten Festival des Arts" u Bruxellesu, priopćeno je iz Ferlinove produkcije. 

Predstava "Sad Sam Lucky" nastavlja konceptualno razmišljanje iz prijašnjih predstava u seriji "Sad Sam", koja je počela 2004., ali ovo je prvi put da se Ferlin ne okreće svojoj osobnosti i ne bavi se vlastitom problematikom, nego uzima vanjski lik.

Poezija i život slovenskoga pjesnika Srečka Kosovela ishodišne su točke u istraživačkom procesu predstave. Kosovelova melankolična i ispovjedna poezija nastala između okrutne atmosfere slovenskoga Krasa i egzistencijalne krize kao posljedice Prvoga svjetskog rata, širokim koracima prolazeći kroz impresionizam, simbolizam, ekspresionizam i konstruktivizam, fizički napada jezik u pokušaju da mu pronađe idealnu formu, onu koja je više od poezije same, rečeno je za predstavu.

Nakon hrvatske premijere, u istome mjesecu prošle godine održana je i francuska premijera u sklopu festivala "Rencontres Choreographiques de St. Denis" u pariškome plesnom centru National de la Danse, a slijedila su gostovanja u Ljubljani, Svetvinčentu i Oslu.

"Kunsten Festival des Arts" ove se godine održava od 3. do 25. svibnja u mnogim kazalištima i umjetničkim kućama u Bruxellesu. Festival je posvećen novim radovima, namijenjen je umjetnicima s osobnim pogledom na svijet i gledateljima spremnima na preispitivanje svojih stajališta.

Producenti predstave su centar "National de la Danse" i festival "Rencontres Choreographiques" iz Pariza, Zagrebački plesni centar te Zavod Emanat iz Ljubljane. Koprodukcijski partner predstave je Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu.

Matija Ferlin diplomirao je na School for New Dance Development (SNDO) u Amsterdamu. Živio je i radio u Berlinu. Nakon povratka u Pulu posvetio se istraživanju i reartikulaciji raznih koncepata scenskog nastupa i ostalih medija kao što su kratki film, video, izložbe i kostimografija.

Ferlinovo autorsko djelovanje uključuje kazališne predstave "Tepli zdrhi", "Sad Sam Revisited", "Drugo za jedno", "Lucky Between the Mountains", "Sad Sam Almost 6" , "The Most Together We’ve Ever Been" (u suradnji s Ame Henderson, "Nastup", "Samice", "Sad Sam Lucky" i "Istovremeno drugi". Također, autor je više kratkih filmova i videospotova te izložaba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter