Ferlinov plesni kod u INK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova plesna predstava koreografa Matije Ferlina "Nastup" u produkciji Studija za suvremeni ples u petak je doživjela istarsku premijeru na Maloj sceni pulskog INK-a.

Elegantna, konceptualna, pomalo hladna, a na kraju sasvim intimna predstava privukla je brojnu publiku koja je trud plesacica Petre Chelfi, Petre Hršcanec Herceg, Nataše Mihoci, Ane Mrak, Zrinke Užbinec i Ane Vnucec nagradila srcanim aplauzom.

Kodirana predstava Matije Ferlina podijeljena je u 12 zasebnih segmenata u kojima plesacice istražuju mogucnost pokreta i prostora. Unutar svakog od tih segmenata jasna je Ferlinova nakana da publici predstavi virtuoznost svojih plesacica i polako stvori pricu koja vodi k finalnoj katarzi.

Plesacice u svakom od tih segmenata (osim u desetom kada se nitko ne pojavi na sceni) zapocinju pricu iznova i tako daju dojam neprestanog ponavljanja i usavršavanja.

Unatoc podužim pauzama izmedu tih plesnih scena predstava "Nastup" razvija se fluidno. Jacinu pojedinih scena odreduje glazba, sve redom post rock skladbe iz bogatog kataloga kanadske diskografske kuce Constellation Records.

Tvorba plesnih pokreta, ritam i emocije u uskoj su vezi s glazbenom podlogom koja u slucaju "Nastupa" nije dekorativna, vec kljucni dio jedne velike cjeline. Elementi po kojima se predstava može dešifrirati poredani su poput tajnog koda u tekstu u kojem pocetna slova svake recenice cine zasebnu poruku.

Glavni aduti "Nastupa" su nježnost pokreta i finalni segment u kojem se plesacice napokon pocinju dodirivati i izravno komunicirati. Liricnost te zadnje scene nagraduje publiku koja se u prijašnjim, hladnijim segmentima teško mogla emotivno povezati s plesacicama.

Ansambl predstave osim plesacica i koreografa cine još Mauricio Ferlin (scenografija), Desanka Stjepanovic (kostimi), Aleksandar Cavlek (dizajn svjetla) i Branko Bankovic (producent). Sudeci po pozitivnoj reakciji publike u INK-u, "Nastupu" se smiješi svjetla buducnost, pogotovo ako uzmemo u obzir da je nominirana u više kategorija za Nagradu hrvatskog glumišta.


Podijeli: Facebook Twiter