Ferlin u Anexu: Primjedbe satkane od štefanija


Samostalna izložba Mauricija Ferlina "O, sestro!" otvorena je sinoć u galeriji Anex Multimedijalnog centra Luka. Izložba koristi pronađene objekte (poput okvira štefanija i slova nadgrobnih spomenika) da bi njihov značaj preoblikovala začudnim slaganjima u kompleksne, a ponekad i jednostavne skulpture.

Sam autor svoj postupak objašnjava ovako: "Projekt kroz ready made izričaj tematizira transformaciju jedne ritualne kulturološke strukture u galerijsku izložbu. Za razliku od uobičajenih ready made objekta, fokus nije na jednom artefaktu koji u sebi nosi transformacijske značajke drugog ili drugih - prenesene u jedan umjetnički objekt, već preoblikovanje cijelog rituala, odnosno njegovog predmetnog i nematerijalnog sklopa u multimedijalne umjetničke instalacije i skulpture. Moj interes, kao autora, je propitivanje poznatih oblikovnih i ritualnih struktura s ciljem postizanja novih perceptivnih dimenzija kod posjetitelja".

Ritual je o ovom slučaju onaj sahrane koji Ferlin dijeli na dva prostora. U prvom se nalaze štefanije čiji su nazivi znakovite primjedbe: "Ti si seronja, samo na sebe misliš", "Djeca trebaju oca, ne umjetnika" i "Nekad mi se čini da ti uopće nismo važni" te jedan lacrimorium i dva niza padajućih slova. Od vlastitog imena autor je pobacao sva slova koja je trebao da bi mu ostao natpis "Ma fin" (moj kraj) dok je od riječi "Ljubiti" ispustio slova koja stvaraju riječi ubiti, biti, ti.

U drugoj sali nalazimo nekoliko skulpturnih elementa od kojih jedan nosi pomirbeni naziv "Imaš pravo, draga!", zatim "Studija mišem" po obrascu Mantegnine slike "Oplakivanje Krista", jednu štefaniju nazvana "Tišina" te još jedan lacrimorium.

"O, sestro!" Mauricija Ferlina donosi upravo ono što autor u svom obrazloženju obećava - transformaciju jednog kulturnog rituala (recimo slobodno i konačnog rituala) u izložbeni projekt. Smrt je u slučaju ove izložbe točan trenutak da se prisjetimo vlastitih grijeha i manjka, ali i trenutak spoznaje u kojem bolna istina naših životnih nedostataka ima pravo izaći na vidjelo.

Mauricio Ferlin diplomirao je 1996. godine na Studiju dizajna u Zagrebu. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Bavi se dizajnom, scenografijom, videom. Autor je četrdesetak videospotova, a izlagao je na brojnim samostalnima i skupnim izložbama. Njegova izložba u galeriji Anex otvorena je do 14. srpnja. (B. VINCEK, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter