Ferlin predstavlja novu virtuoznost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plesac, koreograf i pedagog Matija Ferlin nam je uoci pulske premijere svoje plesne predstave "Nastup" - nastale u produkciji zagrebackog Studija za suvremeni ples, a koja ce se održati u petak u INK-u - odgovorio na nekoliko pitanja e-mailom iz New Yorka gdje gostuje.

- U "Nastupu" za koji potpisuješ koreografiju, te si zajedno s Aleksandrom Cavlek i dizajner svjetla, istražuješ povratak cistom pokretu uz naglasak na njegovu virtuoznost. Kako je nastajao "Nastup"?


- Pojednostavljenim jezikom: naše tromjesecno istraživanje imalo je zadatak odškolovati tijelo, eliminirati funkcionalne i formalne mehanizme koje smo dobili tijekom školovanja, lišiti se svojeg plesnog habitusa i postaviti predstavu, odnosno 12 koreografija koje izvodimo kao rezultat eksperimenta za koji smo se odlucili.

- Sve je vezano uz koncept, odnosno pojam "nove virtuoznosti". O cemu je rijec?

- Pretpostavka iz koje smo krenuli vezano za termin nova virtuoznost je sadržavala cinjenicu da virtuoznost vežemo uz formu i uz naucene kodekse o ljepoti. Virtuoznost se rada u ocima publike, a ne u stvaraocu, izvodacu. Mi smo se bavili tijelom koje "ne poznaje" plesnu formu i samim time ima potencijal biti išcitan kao amaterski, tj. amaterska forma. Isto tako, htjeli smo prezentirati ideju da je oducavanje, vracanje na tehnicku nulu, jednako teško, ako ne i teže od ucenja, i samim time htjeli smo tom sistemu rada dati hvaljeni predznak, a nova virtuoznost se ucinila kao idealna. Sada ostaje na publici da išcita ili ne išcita tu virtuoznost.


- Što ovom predstavom možeš obecati pulskoj publici?

- Predstavit cemo se s novim idejama o formi i novim izazovnim zadatkom za publiku. Ovo je "plesni" Matija Ferlin, tako da se nadam da ce i ona publika koja inace nije prisutna na mojim predstavama ovog puta doci. Ljubiteljima dobrog i eksperimentalnog postrocka nudimo poslasticu za uši, a svim ljubiteljima suvremene plesne forme onu za oci. Ili se barem tome nadamo. (B. CUSTIC JURAGA)

CIJELI RAZGOVOR S MATIJOM FERLINOM MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter