Ferlin na Platformi mladih koreografa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Performansom plesaca koji su na konferenciji za novinare, ležeci na podu poput mrtvaca, upozorili na umiranje plesa u Hrvatskoj, u cetvrtak je u zagrebackom Muzeju suvremene umjetnosti najavljena ovogodišnja Platforma mladih koreografa, koja bi, istaknuto je, zbog odnosa gradske i državne vlasti prema plesu mogla biti i posljednja.

Akcija "Countdown - tijela nezavisne scene" nastavak je ovogodišnjih prosvjeda potaknutih nizom politickih odluka koje su dovele do marginalizacije plesne umjetnosti u Hrvatskoj, medu ostalim, smanjenjem proracunskih sredstava i neriješenim pitanjem prostora za vježbu i nastupe.

Larisa Navojec
, direktorica Plesnog centra Tala, što organizira Platformu, rekla je kako mrtvi plesaci i otapajuce kockice leda podijeljene novinarima simboliziraju plesnu umjetnost koja nestaje.

"Sustavno nas ubijaju i ne daju nam buducnost", istaknula je Navojec. Najavila je da ce se do pocetka Platforme 2. listopada, svakodnevno na više lokacija održavati prosvjedne akcije.

Medu pet premijera koje ce se predstaviti na Platformi je i "Sad sam/Almost 6/" pulskog plesnog umjetnika i koreografa Matije Ferlina. Predstava je najavljena za 2. listopada u foajeu MSU-a s pocetkom u 19.30 sati.

Bit ce to uvod u ovogodišnje svecano otvorenje Platforme u tamošnjoj dvorani Gorgona MSU-a, gdje je za 5. listopad, u 20 sati, najavljen i novi Ferlinov projekt naslovljen "Nastup/Onformance".

Prema najavi "Nastup/Onformance" je "plesna predstava u obliku eksperimentalnog projekta temeljenog na sustavu". Ideju za koreografsko-istraživacki koncept predstave Ferlin razvija iz odnosa prema plesnim poetikama sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeca.

Za "Sad sam/Almost 6/" autor, pak, veli da propitkuje djecji um koji ništa ne uvjetuje, pa cak ni vlastito postojanje.


Podijeli: Facebook Twiter