Ferlin i Henderson gosti uglednog kanadskog festivala

Matija Ferlin i Ame Henderson u prizoru iz predstave (Neven LAZAREVIĆ)
Matija Ferlin i Ame Henderson u prizoru iz predstave (Neven LAZAREVIĆ)

Matija Ferlin, pulski koreograf koji je iznimno aktivan na  međunarodnoj plesnoj sceni, nastavlja uspješnu sezonu gostovanja i koprodukcija. Predstava "Zajedno na kvadrat/The Most Together We've Ever Been" nastala suradnjom Matije Ferlina i kanadske koreografkinje Ame Henderson, gostuje u Ottawi na NAC Dance festivalu o sklopu FACE 2 FACE programa od 5. do 9. veljače.

U okviru projekta "Zajedno na kvadrat/The Most Together We've Ever Been" Matija Ferlin i Ame Henderson istražuju njima novi umjetnički krajolik. Koristeći osobno iskustvo i osobne interese kao polazišnu točku, kreiraju način stvaranja i izvedbe koji pripada isključivo ovom djelu i specifičnom kontekstu njihove suradnje. U tom smislu, može se reći da konačno djelo ne pripada tipičnom repertoaru ni jednog od ova dva umjetnika, već ispisuje poseban zajednički jezik koji formira jedinstveni konceptualni i estetski prostor u kojem su Ferlin i Henderson posjetitelji.

NAC Dance festival nastao je 1987. godine kao zajednički projekt Canada Dance Festivala i The National Arts Centre Canada. Tijekom više od 25 godina postojanja festival je stekao kultni status i postao prepoznatljivo mjesto susreta plesnih umjetnika iz Kanade i cijelog svijeta. Ove godine, u okviru NAC Dance festivala prvi puta će se održati FACE 2 FACE mini festival, program koji će prikazati provokativne i avangardne radove mladih plesnih umjetnika.

Selekciju čini intimna serija od četiri inovativne predstave koje su potresle međunarodnu plesnu scenu. To su predstave sedam autora iz Švedske, Belgije, Hrvatske, Nizozemske i Kanade, među kojima su Ferlin i Henderson. Prema najavi "uzbudljivi, beskompromisni, zaigrani i snažni, izvođači na FACE 2 FACE festivalu označavaju radikalan odmak od uobičajene plesne svakodnevnice." (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter