Ferić:Na rivi tijekom dana treba omogućiti parkiranje

Ferić smatra da je zbog nerealiziranih obećanja gradonačelnika o gradnji 4 garažne kuće, parking na rivi nužan (N. LAZAREVIĆ)
Ferić smatra da je zbog nerealiziranih obećanja gradonačelnika o gradnji 4 garažne kuće, parking na rivi nužan (N. LAZAREVIĆ)

Predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić na današnjoj se konferenciji za novinare osvrnuo na odluku Ustavnog suda da neće biti referenduma o smanjivanju prava nacionalnih manjina, popularno nazvanog referendumom o ćirilici jer referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom. Predložio je da Grad Pula usvoji Deklaraciju o osudi svih oblika diskriminacije po uzoru na Županijsku skupštinu, čime bi se, kako je rekao, poslala dodatna poruka da je Pula grad multikulturalnosti, suživota i tolerancije. Što se tiče druge odluke Ustavnog suda vezane za ostajanje saborskih mirovina, Ferić izjavljuje da nije sretan s takvom odlukom.

- Jedno od predizbornih obećanja Kukuriku koalicije bilo je ukidanje povlaštenih mirovina, koje su kao takve i ukinute. Sud sada vraća tu odluku, no postoji mogućnost da se te mirovine smanje. Ukoliko je odluka takva da povlaštene mirovine ostaju, osobno sam sklon vjerovanju u mogućnost njihova smanjivanja, pa bi barem to bilo u duhu obećanja koje smo dali građanima, a koje će eto, ne našom odlukom, biti ukinuto. Zasigurno ovo nije dobra poruka s obzirom na gospodarsku situaciju u zemlji, rekao je Ferić.

Osvrnuo se potom na dosadašnji tijek turističke sezone i na najavu gradonačelnika Borisa Miletića o donošenju Strategije razvoja turizma koja je, kako je istaknuo, predviđena Strategijom razvoja grada Pule iz 2010. godine.

- Pozdravljam najavu da se nakon četiri godine započinje s razmišljanjem o njenoj izradi. Nadam se da će ta turistička Strategija biti usklađena sa svim relevantnim dokumentima te da se neće ponoviti slučaj s Muzilom. Tada je u Strategiji gospodarskog razvoja grada Pule planirano 1.660 kreveta dok je usvojenim izmjenama GUP-a i PPU-a Muzil ta brojka narasla na 2.500 kreveta, i to bez ikakvog objašnjenja, rekao je Ferić.

Rezultati turističke sezone za prvih sedam mjeseci su zadovoljavajući, unatoč slabijem srpnju i "minusu" u Istri, konstatirao je. To je uz povoljnije gospodarske pokazatelje, misleći pritom na rast industrijske proizvodnje, rezultiralo značajnim smanjenjem nezaposlenih od 21,4 posto u srpnju pri pulskom Zavodu za zapošljavanje, konstatirao je.

- No, zabrinjavaju me recentni događaji poput skidanja putokaza od strane Grada Pule za jedini pulski hotel s pet zvjezdica te kaos u pješačkoj zoni na rivi. Smatram da skidanje putokaza u samoj špici turističke sezone nije dobra poruka gradske uprave za turizam. Također, mišljenja sam da bi zbog nerealiziranih obećanja gradonačelnika Miletića o izgradnji četiri garažne kuće (Marsovo polje, Dobricheva, žuta škola i Karolina) na Rivi barem tijekom dana trebalo omogućiti parkiranje.

Ferić je pozdravio činjenicu da je Pula prvi grad u Hrvatskoj u Global Compact inicijativi UN-a. Ključ antikorupcijske borbe je u transparentnosti rada za koju smatram da bi trebala biti bolja u gradskoj upravi. Primjerice, nalazi Državne revizije se raspravljaju i u Saboru i u Županijskoj skupštini, no ne i na pulskom Gradskom vijeću.

- Gradonačelnik Miletić bio je i saborski zastupnik i županijski vijećnik, ali izvješće revizije nikad nije upućivao u Gradsko vijeće da bi se o njemu raspravljalo i donosilo zaključke. Izjava o fiskalnoj odgovornosti koju gradonačelnik već treću godinu za redom potpisuje, a kojom se potvrđuje zakonito namjensko i svrhovito korištenje proračunskih sredstava, također se ne dostavlja Gradskom vijeću na raspravljanje. Stoga, najavljujem da će Klub SDP-HSU-SDSS uputiti predsjedniku Gradskog vijeća prijedlog da te točke budu sastavni dio programa rada Gradskog vijeća svake godine, zaključio je Ferić. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter