Ferić:Miletiću je pametnije da naplati potraživanja

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Gradski ogranak SDP-a neće glasati za dizanje prireza sa 7,5 na 12 posto u Puli, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić. Ferić ovu odluku pulskog gradonačelnika Borisa Miletića smatra sramotnom i uvredljivom za građane Pule te će tražiti da se ta odluka skine s dnevnog reda sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

Naime, Miletić je ovaj tjedan na konferenciji za novinare najavio da će zbog izmjene Zakona o porezu na dohodak kojim se rasterećuju plaće radnika, ali smanjuju prihodi gradova, općina i županija pulski proračun ostati bez 20 milijuna kuna. Zbog toga se radi nadoknade manjka novca planira podignuti prirez, i to od početka iduće godine, poskupljenje participacije za vrtiće za 6,1 posto, te smanjenje plaća na teretu gradskog proračuna za 10 posto.

- Miletić kaže da je ovaj zakon udar na gradski budžet i pritom pljuje na zakon za koji je sam IDS digao ruke. Tražit ćemo da se umjesto te odluke na Gradskom vijeću raspravlja o nenaplaćenim potraživanjima  koji iznose 100 milijuna kuna po raznim  osnovama. To je iznos koji je višestruk od onoga što se misli uprihodovati od povećanja prireza. Kroz ovu odluku o prirezima gradonačelnik  planira prikupiti sedam milijuna kuna. Tražit ćemo i da se raspravlja o pogodovanju pojedincima, odnosno zašto se  protiv nekih dužnika nisu smjele pokretati mjere za naplatu potraživanja ili su predmeti  skupljali prašinu u ladici pojedinih službi, tvrdi Ferić.

Dodaje da je dok je bio pročelnik za financije u Gradu upravo uz jaču naplatu potraživanja uspio pokriti minus od 18 milijuna kuna, dodše uz veliki otpor pojedinaca, kaže on, tvrdeći da se ovršna rješenja za komunalne naknade godinama nisu radila.

- Ako već predlaže takvu odluku, zašto gradonačelnik u proračunu nije planirao besplatne udžbenike za  pulsku djecu dok je istodobno isplanirao troškove PR agencije kojoj je dosad plaćeno preko dva milijuna kuna? Zašto po tržišnoj cijeni ne iznajmi poslovni prostor eurozastupniku Jakovčiću, što se plaća iz proračuna Europske unije, te na taj način ostvari dodatni prihod za Grad te umjesto ne pojeftini, poskupljuje cijenu vrtića? Ako komunalna poduzeća imaju višak novca za plaćanje dva milijuna kuna za ukrašavanje grada, što je posao Grada, a ne komunalnih poduzeća, zašto onda ta poduzeća kada imaju višak novaca ne razmisle o smanjenu komunalnih usluga u Pulu, pita se Ferić dodajući da je za ukrašavanje grada bilo predviđeno 330 tisuća kuna. 

Što se tiče najave smanjenja plaća službenicima na teret gradskog proračuna, smatra da je to već trebalo odavno napraviti jer da je prosječna plaća u gradskim službama iznad prosjeka plaća gradova, općina i županije u administrativnim poslovima u Istri od 8.076 kuna, dok  taj prosjek u ostatku države iznosi 5.515 kuna. 

Smatra i da je loša poruka spram demokratskih vrijednosti prava na štrajk što ta vrijednost pokušava opstruirati kroz tužbe prema sindikatu.

- Tužba sindikatima što su napravile Herculanea i Pulapromet nisu dobra poruka i socijalni dijalog. Nakon što je Herculanea izgubila tužbu protiv sindikata na Županijskom sudu u Puli, pozivam i Pulapromet koji je također tužio sindikat, da se ne rasipa novcem kojeg nema. Podsjetit ću da smo nedavno na sjednici Gradskog vijeća pokrili gubitke u poslovanju tog poduzeća sa preko tri milijuna kuna, tvrdi Ferić.

Na kraju se osvrnuo i na raskopavanje Bujske ulice gdje Grad sređuje komunalnu infrastrukturu uz pomoć koje su stanari te ulice ostali bez prilaza do svojih kuća i garaža.

- Apeliram na odgovorne u Gradu da se barem u suradnji s građanima nađe adekvatno rješenje, zaključio je Ferić. (B. BAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter