Ferić: Smanjiti kom. naknadu svima u proizvodnji

Danijel Ferić (M. ANGELINI)
Danijel Ferić (M. ANGELINI)

- Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća predloženo je da se izmjenama promijeni Odluka o komunalnoj naknadi za područje slobodne zone u Luci Pula, a kao objašnjenje je navedena ekonomska kriza. Tako se iz prve zone (koeficijent 1) to područje prebacuje u četvrtu zonu (koeficijent 0,5). Naravno da je svaka pomoć poduzetnicima dobrodošla, ali u ovom slučaju pitanje je radi li se o stvarnoj pomoći ili pogodovanju nekome u slobodnoj zoni, rekao je Danijel Ferić, predsjednik gradskog SDP-a i gradski vijećnik, na današnjoj konferenciji za novinare.

Ferić je ponudio podatke da u zoni djeluje 14 tvrtki koje zapošljavaju 420 osoba, pa se pita zašto se komunalna naknada ne smanji i za područje gdje djeluje Uljanik, ili pulska cementara, ili pak tvornica stakla.

- Velika većina tvrtki koje posluju u slobodnoj zoni ostvarile su u 2012. godini dobit. Najveća među njima, Pola Textile, koja zapošljava 211 osoba, u 2012. godini ostvarila je dobit od 5,2 milijuna kuna. Zar je to loše poslovanje? Stoga me zanima hoće li Grad Pula i drugima pomoći te smanjiti komunalnu naknadu tvrtkama koje se bave proizvodnjom u cijeloj Puli, a ima ih 217, uz 155 obrta.

Na Vijeću ćemo podnijeti amandman da se u sve četiri zone smanji komunalna naknada za deset posto za sve tvrtke koje se bave proizvodnjom. Također, u toj odluci bi trebale biti obuhvaćene i trgovine jer njima nije ništa lakše, rekao je predsjednik pulskog SDP-a.

Ferić se osvrnuo i na odluku o imenovanju nove ravnateljice Pula Film Festivala Gordane Restović, zahvalivši se pritom dosadašnjoj ravnateljici Zdenki Višković čijom su se zaslugom Puljani vratili svom festivalu u Areni.

- Neprihvatljivo je imenovati osobu iza koju se vuku repovi afere "Bankomat" Hrvatske poštanske banke, koju provodi USKOK, a znamo gdje su čelnici HPB-a. Time se ne šalje dobra poruka građanima. Ne želimo prejudicirati krivnju, ali dok se ne raščiste stvari kroz postupke, nećemo podržati ovakav prijedlog. Ako gradonačelnik bude inzistirao, predlažemo da imenuje osobu iz dosadašnjeg sustava festivala kao vršitelja dužnosti dok se ne rasvijetle okolnosti iz istraga državnih institucija, zaključio je Ferić.

Vratiti dvosmjernu rivu

- Nadam se da će gradonačelnik koji je pokrenuo e-Konzultacije da bi saznao mišljenje građana o načinu prometovanja rivom uvažiti i prošlogodišnju anketu SDP-a gdje građani traže vraćanje dvosmjernog prometa. Pula nema luksuz dozvoliti jednosmjernu ovako važnu prometnicu jer sada je riva nedovoljno opterećena, rekao je Ferić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter