Ferić: Riva treba biti dvosmjerna

Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)
Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)

Početak asfaltiranja rotora u Šijani, fiskalizacija na tržnici te prometovanje rivom tri su glavne teme o kojima je na današnjem susretu s novinarima govorio pulski SDP-ov povjerenik Danijel Ferić. On smatra da bi riva trebala biti dvosmjerna, da bi komunalno poduzeće Tržnica trebalo postaviti bežični internet i kupiti blagajne prodavačima.

- Veseli nas početak asfaltiranja rotora u Šijani, no žalosti nas da su rivu tek pustili u promet i već su dvaput raskopali. Riva nije dovoljno opterećena i najveći problem je to za žitelje Stoje, Svetog Polikarpa i Sisplatza. Riva može i mora biti više opterećena i zato ćemo predložiti anketu među građanima koju ćemo predati gradonačelniku.

Pješaci hodaju kolnikom jer se u gradu kasni s popločavanjem nogostupa. Predlažemo analizu i brojanje vozila na rivi da bi se pronašlo idealno rješenje tog problema. Valjalo bi napraviti reviziju prometne signalizacije na rivi. Rješenje za bolju protočnost u gradu je izgradnja rotora kod MUP-a, za što već postoji dokumentacija, rekao je Ferić.

Govoreći o tržnici i fiskalizaciji Ferić je istaknuo da zabrinjava iznošenje poluistina i politikantstvo odgovornih u Gradu i Tržnici.

- Rok prilagodbe je bio 180 dana, a sada su se pojedinci našli slikati na tržnici i obećavati nekakve zakonske prijedloge u proceduru za nešto što bi trebalo biti normalno. Iz neznanja se iznosi kriva europska praksa kada je primjerice na tržnicama u Rimu obvezna fiskalna kasa. U Parizu osim računa, na proizvodu treba biti i deklaracija, a može se plaćati karticama.

U Austriji se izdaju fiskalni računi, dok u Barceloni, Beču i Pragu na tržnicama mogu prodavati isključivo OPG-i. Mjera fiskalizacije je kontrola robe i gotovine i eliminiranje sive trgovine. Svaki kupac ima pravo dobiti račun. Dio preprodavača nabavlja robu od veletržnica za jednu kunu i prodaju za pet i deset kuna a da pritom nitko ne zna podrijetlo robe i zarade.

Danas se na tržnicama brani pravo na domaću istarsku hranu, neka naše nonice slobodno prodaju svoju kapulu i pomidore. Na tržnici se ne brani pravo prekupaca, koji nota bene nisu niti iz Istre, a možete ih svakog jutra vidjeti u 5 sati ispred zgrade Županije kako iskrcavaju robu koja pitaj boga odakle je došla.

Zato neka osiguraju do konca srpnja bežični internet te neka prodavačima Tržnica kupi kase koje bi otplaćivali kroz najam štandova, rekao je Ferić. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter