Ferić: Referendum da, ali ne nauštrb manjina

Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)
Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik kluba vijećnika SDP-a, SDSS-a i SDA-e Danijel Ferić najavio je da je klub uputio u županijsku proceduru nadopunu dnevnog reda sjednice Skupštine Istarske županije. Nadopunom se traži da vijećnici usvoje deklaraciju o osudi svih oblika diskriminacije, ističe Ferić.      

- Ponukani posljednjim zbivanjima s kojima pojedinci i udruge pokreću referendume koji za cilj imaju smanjenje prava manjina, odlučili smo se za ovu deklaraciju koja će osuditi svaki oblik diskriminacije. Živimo u regiji koja se ponosi stečenim pravima i pravima manjina. Najava jedne udruge koja 17. studenog počinje s prikupljanjem potpisa za još jedan referendum ide izravno nauštrb prava nacionalnih manjina što bi se u konačnici reflektiralo i na Istru. To nam je neprihvatljivo. Referendum da, ali ne na zlo manjinama. Ovom deklaracijom želimo građanima Istre poslati tu našu poruku, a nadam se da će je vijećnici Istarske županije i prihvatiti, izjavio je Ferić.

Govoreći o proračunu Istarske županije za iduću godinu Ferić je istaknuo da se za razvoj gospodarstva treba uložiti dodatni napor.

- Ponudit ćemo amandmane ne bi li proračun za iduću godinu dodatno poticao razvoj gospodarstva i novo zapošljavanje. Župan najavljuje razvojni program koji se odnosi na čak 30 posto istarskog  proračuna koji bi trebao iznositi 417 milijuna kuna. Međutim ako se skine stavka Kaštijuna i navodnjavanje u Valturi otpada više od 90 milijuna kuna i dolazimo na svega 10 posto proračuna Istre koji bi poticao gospodarstvo. To je nedovoljno i zato želimo dodatno poticanje gospodarstva. Nedopustivo je da se za kupnju namještaja za ured Istarske županije u New Yorku potroši 10 tisuća kuna, a slično je i s uredom u Bruxellesu, kaže Ferić.

Podržat će izgradnju novog obalnog zida na pulskoj rivi nasuprot željezničke stanice.

- Ova faza vrijedna tri milijuna kuna gradi se sredstvima Županije i države. Grad Pula do danas pulskoj Lučkoj upravi nije dao niti jednu kunu i mislimo da bi se gradska uprava trebala ozbiljnije uključiti u taj hvalevrijedan projekt. Tražimo od župana da se Pula aktivnije uključi u uređenje rive, zaključio je Ferić.

Ferić: Podržat ću Adu Damjanac

Odgovarajući na novinarska pitanja o tome kako komentira kampanju za izbor nove čelnice istarskog SDP-a, Ferić je istaknuo da je simpatično bilo pročitati u Glasu Istre o "povratku otpisanih".

- Mišljenja sam da je prethodna garnitura gradskog  i istarskog SDP-a dovela do toga da se otpuste stranačka tijela u županiji i u Puli. Iskreno, nisam se želio svrstavati ni na koju stranu, no sa žaljenjem moram konstatirati da se kolegica Maja Šarić okružila dijelom ljudi u svome stožeru koji su izravno odgovorni za najlošije izborne rezultate SDP-a 2009. godine kada je rejting stranke pao na poražavajućih 8,5 posto u županiji i manje od šest posto u Puli. Stoga ću se aktivno uključiti u kampanju Ade Damjanac, kao što će to učiniti i većina pulskih članova, rekao je Ferić. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter