Ferić: Radnicima bez plaće minimalac iz proračuna

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Od rujna, kada će Vlada usvojiti novi set zakona radnicima koji ne primaju plaću u tvrtkama s problemima, država će plaćati minimalnu plaću. Ujedno smanjuju se visine zateznih kamata te se uvodi takozvani stečaj potrošača.

Sve je te mjere Vlade u nedjelju na konferenciji za novinare predstavio predsjednik pulskog ogranka SDP-a Danijel Ferić. Ujedno je istaknuo kako je u Istri prvi put nakon 2009. zabilježen najmanji broj nezaposlenih te da će ove nove mjere poboljšati financijsku situaciju građana, da će se povećati potrošnja te da će to automatski pozitivno utjecati na bolje punjenje proračuna općina i gardova.

- U zadnja dva kvartala Hrvatska bilježi pozitivnu stopu rasta BDP-a što je nakon niza godina krize dobra vijest. A na preokret gospodarskih trendova utjecala je pogodna investicijska klima, provođenje strukturnih reformi te mjere fiskalne konsolidacije. Svi ovi pokazatelji kao i nastavak planiranih reformi govore u prilog činjenici da Vlada čini sve da građani čim prije osjete te pojačane gospodarske aktivnosti i to kroz generiranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti. U svibnju ove godine stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj na najnižoj razini i iznosi 17, 1 posto, dok je lani u ovom razdoblju iznosila 19, 5 posto, tvrdi Ferić.

U Istri je u svibnju ove godine zabilježeno 5.225 nezaposleni u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, dok ih je 2009. bilo 5.903. Veseli ga što se broj zaposlenih nije povećao samo u turizmu i ugostiteljstvu, već i prerađivačkoj industriji.

Tvrdi da su smanjenu nezaposlenosti pogodovale Vladine mjere za zapošljavanje, ali da će pomoći i izmjene i dopune Zakona o obveznim odnosima, Zakona o osiguranju potraživanja, novi stečajni zakon te nacrt Zakon o stečaju potrošača.

- Nove mjere koje će pomoći građanima s financijskim poteškoćama su Vladine mjere za prezadužene građane i zaštita materijalnih prava radnika u tvrtkama koje ne isplaćuju plaću, a takvih ne nažalost još uvijek dosta. Izmjenom zakona o obveznim odnosima snizit će se zatezne kamate za gospodarstvo i građane za 30 do 50 posto.

Hrvatska je danas zemlja u EU s najvišom spotom zatezne kamate, a predloženim izmjenama zatezne će se kamate smanjiti za gospodarstvo s 15 na 10,14 posto, a za građane će s 12 na 8,14 posto. Zatezne kamate u nekim zemljama EU-a iznose svega osam posto, tvrdi Ferić. Sljedeća mjera je vezana za Zakon o stečaju potrošača koji je trenutno u izradi. Naime, prema podacima FINA- e u ožujku je zabilježeno 320.802 blokirana računa građana čiji dug iznosi 32 milijarde kuna. Cilj je ovog stečaja, tvrdi Ferić. (B.BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA
 

 


Podijeli: Facebook Twiter