Ferić: Novim kreditiranjem gospodarstvu 100 mil. kuna

Danijel Ferić i Peđa Grbin (M. MIJOŠEK)
Danijel Ferić i Peđa Grbin (M. MIJOŠEK)

Što sve donosi Zakon o strateškim investicijama i kako će se konkretno odraziti na buduće investicijske projekte u državi, ali i Istri, bila je tema konferencije za novinare SDP-a na kojoj su govorili saborski zastupnik i kandidat stranke za pulskog gradonačelnika Peđa Grbin i povjerenik SDP-a za Pulu Danijel Ferić.

Grbin je rekao da će svaki projekt morati imati barem idejno rješenje i točno definiranu lokaciju, ali i jasnu definiciju tko imenom i prezimenom iza njega stoji, kako se ne bi ulagali energija i trud u nešto što teško može biti ostvareno.

- Svjedoci smo raznih pompozno najavljivanih projekata u Istri poput Guggenheimovog muzeja ili istarskog Las Vegasa od kojih nije bilo ništa. U slučaju da se radi o ozbiljnim projektima koji imaju glavu i rep te koji su izvedivi, država je putem zakona definirala uključivanje svih resursa u realiziranje investicija.

Konkretno, rokovi za izdavanje dozvola svode se na 15 i 30 dana, a za potencijalne investitore, nema više nepotrebne administracije i obilaženja šaltera.

Tu je i pitanje raspolaganja imovinom. Naime u RH postoji čitav niz neriješenih sporova između gradova, općina, županije i države između institucija koje bi se trebale brinuti o potpuno istoj stvari. Sada će država raspolagati spornim zemljištem, no novac se pohranjuje na poseban račun i čeka se okončanje spora. U slučaju da spor dobije grad ili općina, novac pripada njima, a ako dobije država, pripada državi, veli Grbin.

Po njegovim riječima, uvodi se i postupak privlačenja ciljanih investitora, rekavši da je nedostatak ovakvog zakona rezultat što Hrvatska nikada nije uspjela dovući velike proizvođače automobila kao primjerice Češka i Slovačka.

Naglasio je da ovaj zakon mnogo znači i za Pulu jer će se strateški projekti, bez obzira tko ih predlaže, moći lakše realizirati, istaknuvši primjer izgradnje Cruiser terminala na čemu se već godinama radi, a sada se napokon otklanjaju svi problemi oko imovinsko-pravnih odnosa.

Danijel Ferić je izvijestio o smjernicama Strategije razvoja poduzetništva za razdoblje od 2013. do 2020. godine koju priprema Ministarstvo poduzetništva i obrta, rekavši da je glavni cilj strategije povećanje konkurentnosti malog gospodarstva.

Najavio je i novi program kreditiranja "Istarski poduzetnik", a riječ je o kreditnom fondu teškom 100 milijuna kuna koji bi se ubrizgao u gospodarstvo uz subvenciju kamate od 4 posto.

Izdvojio je i program "Istarski impuls" čiji fond iznosi 10 milijuna kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima. Ferić je konstatirao da poduzetnici i obrtnici u Istri proživljavaju najteže dane, rekavši da je od 2008. godine ugašeno 1.300 obrta, a u istom je razdoblju ugašeno 4.900 radnih mjesta.

- Slično je i s trgovačkim društvima, gdje je od 2008. godine 3.600 manje zaposlenih, a ukupno je u tom periodu u Istri izgubljeno čak 8.500 radnih mjesta.

Gradovi i općine bi sa županijom trebali biti nositelji provedbe programa razvoja gospodarstva, no nažalost Istarska županija se nije dovoljno uključila u te procese, a županijski projekti nisu realizirani u onoj mjeri u kojoj je najavljivano, štoviše pompozno najavljivani projekti, ostali su mrtvo slovo na papiru, zaključio je Ferić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter