Ferić: Niži PDV za hranu i poljoprivredu

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Poučeni dobrim iskustvom iz turizma, planiramo smanjiti PDV s 25 na 13 posto za prehrambene artikle i poljoprivredne proizvode, kazao je Danijel Ferić, kandidat koalicije Hrvatska raste u 8. izbornoj jedinici, na današnjem susretu s predstavnicima Obrtničke komore Istarske županije. Kazao je da zasad sa sigurnošću može obećati da bi manji PDV vrijedio za ribu, morsku i riječnu, dok za druge artikle i proizvode prethodno moraju pregovarati s Europskom komisijom.

Zanimljiv je bio njegov stav o radnom zakonodavstvu, koje smatra da bi trebalo biti fleksibilno. Ocijenio je da su radnici zaštićeni kao lički medvjedi. Uputio je obrtnike na agencije za privremeno zapošljavanje preko kojih mogu unajmiti radnika na period za koji im je potreban. "Vjerujem da je to budućnost u Hrvatskoj jer omogućava maksimalnu fleksibilnost", kazao je Ferić.

Nabrojao je što je sve Vlada u prethodne četiri godine učinila za obrtnike. "Podignuli smo prag vrijednosti ostvarenih godišnjih isporuka za ulazak u sustav PDV-a s 85 na 230 tisuća kuna, uveli mogućnost plaćanja PDV-a nakon naplate, od 2012. do 2015. smanjili 58 parafiskalnih nameta u vrijednosti od 450 milijuna kuna godišnje, u ovoj godini za dodatnih 330 milijuna kuna, a u 2016. planiramo dodatno smanjenje. Sve skupa milijarda kuna više koja će ostati gospodarstvu", istaknuo je.

Bitnim smatra to što su zakonskim odredbama od ovrhe izuzete nekretnine obrtnika nužne za život. Govoreći o financiranju poduzetnika, rekao je da je intencija Vlade da omogući što jeftiniji pristup kreditima. "Uvijek je poduzetniku, pogotovo početniku, teško osigurati jamstva. Ključnu ulogu u tome imat će Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, kazao je Ferić te izrazio nezadovoljstvo visokim kamatnim stopama koje nude banke. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter