Ferić: Ne smrdi od izvora, već od izbora

Danijel Ferić na konferenciji za novinare (N. LAZAREVIĆ)
Danijel Ferić na konferenciji za novinare (N. LAZAREVIĆ)

Interpelacija i današnja izvanredna sjednica Gradskog vijeća zbog problema intenzivnog širenja neugodnih mirisa centrom Pule, bile su u ponedjeljak teme konferencije za novinare pulskog SDP-a koju je održao predsjednik Danijel Ferić. Sjednica i interpelacija je podnesena, kako je pojašnjeno, radi utvrđivanja odgovornosti i rješavanja problematike nesnosnog višemjesečnog širenja smrada, unatoč izgradnji kanalizacijskog sustava na što je utrošeno 240 milijuna kuna.

- Ne smrdi od izvora, već od izbora, našalio se Ferić na početku konferencije, kazavši da su očekivali konkretna rješenja, političku odgovornost te provođenje higijensko-epidemiološkog nazora, a dobili su, kako je rekao, silovanje gradskog Poslovnika jer će se na sjednici govoriti o gradnji kanalizacijskog sustava od 1997. godine. - Zabrinjava što gradonačelnik obmanjuje javnost izjavama da prošle godine nije bilo smrada, a svi znamo da nije tako, da bi kasnije ipak rekli da se smrad osjećao zbog sifoniranja, a sada je kriv fekalni kanal, rekao je Ferić, ironično kazavši da je vjerojatno nebo krivo jer kiša slabo pada pa ne ispire kanal.

- Dosad je u kanalizacijski sustav utrošeno 240 milijuna kuna, a planira se utrošiti još 60 milijuna pa bi se sve navodno riješilo, rekao je Ferić i napomenuo da ni s 240 milijuna nije ništa riješeno osim obalnog kolektora. Smatra da je jedini mogući djelotvorni sustav razdjelni tip odvodnje, a ne mješoviti (oborinska i fekalna odvodnja idu u istu cijev). Projekt M.E.I.P kakav imamo, nije predvidio prijelaz na razdjelni tip sustava pa imamo što imamo, rekao je Ferić i napomenuo da je sustav negdje i dobro riješen, negdje nije, no ključni je problem Pragrande jer se na koncu sve ulijeva u njega. Mješoviti su sustavi predimenzionirani u sušnom razdoblju, a u kišno podkapacitirani, veli Ferić te dodaje da je jedino rješenje gradnja nove kanalizacijske cijevi uz Pragrande. Nažalost, rekao je, to će opet koštati građane, i to približno onoliko koliko je dosad utrošeno.

Osvrnuo se potom na činjenicu da Grad Pula uopće nema nikakvu strategiju komunalne infrastrukture te da se zbog toga ulice prekopavaju tri ili četiri puta stoga predlažu izradu strategije do 2025. godine da bi upravo to izbjeglo. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter