Ferić: Ne bih se kladio tko će biti novi župan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ja sam samo Istrijan na privremenom radu u Zagrebu, naglasio je Danijel Ferić, novi predsjednik Uprave Hrvatske lutrije, kad smo ga susreli nakon tri tjedna na novom radnom mjestu. Ferić je neočekivano preuzeo vođenje državne monopolske tvrtke krajem listopada te je jedan od rijetkih rukovodećih kadrova iz Istre koje je imenovala Kukuriku koalicija.

Javnosti je u ovom trenutku možda zanimljiviji kao povjerenik SDP-a za Pulu, gdje je imenovan nakon politički uzbudljivog raspuštanja stranačkih organizacija u Istri i njezinom najvećem gradu. Ferićeve političke ocjene i poruke vrlo su oprezne, no zanimljivo je čuti da se čak ni kao šef lutrije ne bi kladio tko će biti novi istarski župan.

- U kakvom ste poslovnom stanju zatekli Hrvatsku lutriju, na čije ste čelo došli krajem listopada?

- Na mjesto predsjednika Uprave Hrvatske lutrije došao sam 30. listopada. Poslovni pokazatelji što sam ih zatekao nisu bili sjajni, prvih devet mjeseci tvrtka je u minusu tri i pol milijuna kuna. Hrvatska lutrija nije više "zlatni rudnik" za državne financije.

- Nije li pravilo da u krizi raste popularnost igara na sreću pa tako i prihodi kladionica i lutrijskih poduzeća?

- Mislim da se radi o pogrešnoj percepciji. Životni standard je osnova potrošnje, kada je u društvu blagostanje, ljudi više igraju. Što je društvo bogatije, igrača je više i zaista ne stoje tvrdnje po kojima lutrija profitira kad je oko nje društvena kriza.

- Kako ćete dobiti jackpot i izvući Hrvatsku lutriju iz gabule?

- Ponudit ćemo tržištu nove i atraktivne proizvode. Početkom 2013. godine krećemo s Euro-jackpotom, međunarodnim projektom koji obuhvaća nekoliko zemalja Europske unije. Glavni zgoditak, jackpot, iznosit će više milijuna eura. Vjerujemo da će to privući mnoge nove igrače.

- Je li Hrvatska lutrija političko poduzeće, iz kojih Vlada onda dijeli dobit kada je ima? Kome ide zarada od lutrije, binga i sličnih igara na kojima imate monopol?

- Raspodjela prihoda Hrvatske lutrije definirana je odredbama Zakona o igrama na sreću i uredbi Vlade o kriterijima za odabir korisnika djela prihoda od igara na sreću. Uredba se donosi svake godine i definira kako se raspoređuju prihodi.

Velik dio, 35 posto, ide organizacijama koje promiču razvoj sporta, dok ostatak ide organizacijama za borbu protiv ovisnosti te onima što se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću i pomoći osobama s invaliditetom.

Dio sredstava ide za pomoć razvitku tehničke kulture, općenite kulture, te izvaninstitucionalnom odgoju i obrazovanju, dok dio prihoda Hrvatske lutrije ide i na organizacije koje se bave civilnim društvom. Treba još reći da se novac uplaćuje u državni proračun, od kuda se onda preko pojedinih resora prosljeđuje korisnicima.

- Koliko je sredstava Hrvatska lutrija uplatila Fimi-mediji, HDZ-ovoj tvrtki za unutarnja plaćanja i podmazivanja?

- Fimi-mediji smo, od 2006. do 2010. godine, uplatili 12,9 milijuna kuna. Ne mogu spekulirati gdje je taj novac završio, jedino mogu riječi da nadležna tijela to istražuju. Taj podatak iznijet je i na suđenju u slučaju "Fimi-media".

Mogu još samo dodati da je ta tvrtka za Hrvatsku lutriju odrađivala neke PR-usluge, promocije i kampanje. Dio tih poslova odrađivan je preko zaposlenika u sustavu Hrvatske lutrije, dok je ostatak odrađivala Fimi-media.

- Tko je skuplji, nova Bingo djevojka ili Fimi-media?

- Čini se ipak Fimi-media. (Dubravko GRAKALIĆ, snimio Nenad REBERŠAK)

VIŠE PROČITAJTE U PRILOGU ZOOM U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter