Ferić: Kamo gre kurijera koju vozi Miletić?

Danijel Ferić (D. ŠTIFANIĆ)
Danijel Ferić (D. ŠTIFANIĆ)

"U izdanom "Proračun u malom" navodi se da Grad Pula "ulaže u budućnost najmlađih". Da li je ulaganje u budućnost najmlađih podizanje cijene vrtića, ukidanje subvencije prijevoza za učenike, što je jučer korigirano, ili je ulaganje kada se pulskim učenicima ne kupe nove knjige?", počeo je predsjednik gradskog SDP-a Danijel Ferić konferenciju za novinare.

Ferić je nastavio da se na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća novom odlukom o socijalnoj skrbi reduciralo mnogo toga potrebnog građanima koji su ugroženi, a u isto se vrijeme gradska vlast hvali da daje potpore socijalno ugroženim građanima.

- Gradska vlast kaže da podupire poboljšanje kvalitete života Puljana, međutim, da li je to povećanje prireza na 12 posto. Grad Pula je jedna od rijetkih 26, od preko 500, jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, a među tri iz Istre, koji se odlučio na povećanje prireza. Sve što je porezna reforma Vlade RH nastojala dati građanima Puljani neće osjetiti zbog odluke o povećanju prireza.

U isto vrijeme odluka o ukidanju sufinanciranja prijevoza učenika samo je još jedna u nizu štetnih za pulske roditelje jer se želi uštedjeti preko leđa djece za koju je bilo potrebno 716 tisuća kuna što je svega 0,2 posto gradskog proračuna, Usto, gorivo je pojeftinilo za 20 posto u godinu dana, i još će pojeftiniti, pa me zanima da li će se to reflektirati na cijenu autobusnih karata, kaže predsjednik pulskog SDP-a, koji traži odgovore od gradonačelnika, a ne, kako ističe, njegovih zamjenika, te se pita "kamo gre kurijera koju vozi Miletić".

U nastavku konferencije Ferić je najavio da kreće opremanje Studentskog doma i menze za što država izdvaja 37,5 milijuna kuna a Grad Pula 2,5 milijuna kuna. Također je najavio da sljedeći tjedan kreće, nakon obećanja mnogobrojnih prijašnjih Vlada, dugo očekivana izgradnja nove bolnice za što je država osigurala 352 milijuna kuna iz državnog proračuna. Iznio je potom i niz mjera, među kojima novi sustav obračuna PDV-a za poduzetnike i novih mjera za zapošljavanje, za koje vjeruje da bi istarskom gospodarstvu mogle omogućiti rast, a za kraj se osvrnuo na otpis dugova najugroženijem stanovništvu.

- U akciju Vlade koja je već donijela odluku uključile su se banke, državna poduzeća, a čak dijelom i teleoperateri. Za sada su se uključila i četiri najveća grada, Zagreb, Split, Osijek i Rijeka, pa pozivan gradonačelnika Miletića i ostale istarske gradove da se priključe sporazumu za otpis dugova, pogotovo prema jedinicama lokalne samouprave i komunalnim poduzećima čime bi se omogućilo rasterećenje ugroženih građana, zaključio je Ferić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter