Ferić i Mužinić kandidati za pulski SDP

Danijel Ferić (M. ANGELINI)
Danijel Ferić (M. ANGELINI)

Danijel Ferić i Marijan Mužinić kandidati su za predsjednika pulske organizacije SDP-a. Za potpredsjednika se prijavilo sedam kandidata, ali ih je samo četiri valjano, a to su Vera Radolović, Marino Percan, Maja Šarić i Ivan Lukež, dok Josip Klašterka, Boro Stanković i Boris Siljan nisu ispunili uvjete unutarstranačkih pravila za kandidiranje za potpredsjednika. Naime, trebali su podnijeti kandidaturu i za predsjedništvo, a to nisu učinili, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Ivan Lasić, predsjednik izborne komisije gradske organizacije SDP-a.

Za predsjedništvo je kandidaturu podnijelo 19 članova, a za gradski odbor kandidirala su se 44 člana SDP-a.

- Kandidati su dužni prikupiti potpise potrebne da bi kandidatura bila valjana. Za predsjednika stranke trebaju prikupiti 25 potpisa potpore članstva, za potpredsjednika 15 i za člana predsjedništva deset. Potpisi se prikupljaju na posebnom obrascu koji propisuje SDP. Potreban broj prikupljenih potpisa podrške kandidaturi treba predati komisiji u roku od sedam dana, a rok počinje teći danas i traje do 5. listopada. Predsjedništvo na konstituirajućoj sjednici bira svog predsjednika i potpredsjednika, objasnio je Lasić izbornu unutarstranačku proceduru.

Danijel Ferić, povjerenik SDP-a za Pulu i županijski vijećnik, najavio je da će, nakon što nije prihvaćen izbor njihove članice Tanje Vrbat za funkciju potpredsjednice Skupštine Istarske županije, na sutrašnjoj sjednici predložiti novu kandidatkinju Maju Šarić te očekuje da će vladajuća većina uvažiti prijedlog najveće oporbene stranke u Istri. Govoreći o gospodarskim kretanjima u županiji, upozorio je da je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanju u kolovozu bilo evidentirano 6.380 nezaposlenih, a što je povećanje od 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U Puli je situacija još gora, 3.391 osoba je na Zavodu, a to je devet posto više nego lani.

- Ono što posebno zabrinjava je sama struktura nezaposleni, 768 nezaposlenih u Istri je bez ikakvog radnog iskustva, a čak ih je 28 posto bez škole, a 26 posto su mladi do 29 godina. I dok u gradskom proračunu nema novca za udžbenike za školarce, nema novca za programe poticanja pulskog gospodarstva, za PR usluge, agencije za odnose s javnošću i za promidžbu i informiranje u Gradu izdvaja se čak 2,4 milijuna kuna, istaknuo je Ferić te je dodao da je od lokalnih izbora prošlo sto dana, ali da su očito sva obećanja vladajućeg IDS-a ostala puka obećanja.

U SDP-u stoga najavljuju da će predložiti svoje programe za poticanje posrnulog gospodarstva pod nazivom  "Istarski poduzetnik" i "Istarski impuls", a riječ je o potporama za novo zapošljavanje, poduzetnike početnike, korištenje obnovljivih izvora energije i ulaganje u razvoj novih tehnologija.

- Posebno ćemo se posvetiti potpori građevinarskom sektoru, a između ostalog kroz kvalitetniji program uređenja gradskih fasada u Puli jer projekt "Dolcevita" nije dao rezultate. Svjedoci smo da pročelja pa čak i balkoni padaju po središtu grada, dodao je.

Osvrnuo se i na sve češće nezadovoljstvo građana Pule koji žive u okolici Arene, a koje se ne obavještava na vrijeme o zatvaranju ulica zbog manifestacija u amfiteatru. Stoga je gradonačelnika Borisa Miletića pozvao da o tome razgovara s predstavnicima Mjesnog odbora Arena. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter